X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

BERD va aloca Moldovei 10 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de aprovizionare cu apă

13 iun. 2014,, 13:50   Economie
3695 0
Foto: esp.md
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) planifică să ofere Republicii Moldova un credit în mărime de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului regional de aprovizionare cu apă în nordul țării, relatează NOI.md.

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor cu BERD privind proiectul respectiv al acordului de creditare pentru cofinanțarea proiectului, valoarea căruia se estimează la 30 de milioane de euro. Decizia privind acordarea creditului urmează să fie adoptată la ședința Consiliului directorilor al BERD din 23 iulie.

Se preconizează că pentru realizarea proiectului respectiv BERD și BEI vor oferi credite de cîte 10 milioane de euro, iar UE va contribui cu un grant de aceeași mărime. Banii urmează să fie cheltuiți pentru modernizarea apeductului Soroca-Bălți, sporirea calității și eficienței serviciilor de aprovizionare cu apă. Creditul va fi oferit companiei care va gestiona proiectul. Această companie va fi constituită de 7 autorități locale (Bălți, Florești, Soroca, Fălești, Telenești, Rîșcani și Drochia) și Ministerul Mediului.

Se preconizează că realizarea proiectului va reduce consumul de energie electrică și pierderile comerciale, va spori nivelul de colectare a mijloacelor, va majora eficiența personalului etc. Apeductul Soroca-Bălți a fost construit în anul 1980. În prezent acesta este gestionat de compania „Acva-Nord” care se află la balanța Ministerului Mediului. Tarifele joase la apă nu permit ca infrastructura apeductului să fie menținută la un nivel corespunzător, de aceea este nevoie de investiții pentru modernizarea lui.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?