Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Andras Simor: BERD combină investiţiile în Republica Moldova cu sprijinul puternic pentru reforme

13 iun. 2014,, 11:46   Societate
2679 0
Foto: bloomberg.com
Vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Andras Simor, a afirmat joi, la conferinţa investiţională organizată la Chişinău, că ştie că Republica Moldova se confruntă cu multe provocări, printre care corupţia, birocraţia şi sărăcia, şi a dat asigurări că BERD va continua să sprijine transformarea statului.

Potrivit agenţiei "Infotag", Simor a apreciat că BERD este "cel mai mare investitor străin" din Republica Moldova, oferind, în ultimii 20 de ani, aproximativ 900 de milioane de euro pentru realizarea mai multor proiecte. Pe de altă parte, el a afirmat că rolul BERD este "mult mai cuprinzător", instituţia financiară combinînd investiţiile cu expertiza şi sprijinul puternic pentru reforme.

"Din propria experienţă cunoaştem că ţara se confruntă cu multe provocări: nivel ridicat de corupţie, sărăcie, protecţie slabă, multă birocraţie, lipsă de transparenţă în sectorul bancar. De aceea am salutat angajamentul pe care şi l-a asumat Republica Moldova de a deveni o economie de piaţă de succes, bazată pe stat de drept. Vom continua să investim, dar rolul BERD este mult mai mare. Combinăm investiţiile cu expertiză şi sprijin puternic pentru reforme", a spus Andras Simor.

În context, el a apreciat înfiinţarea unui consiliu economic, format din reprezentanţi ai autorităţilor şi ai businessului şi abilitat să identifice obstacolele din calea investitorilor. Vicepreşedintele BERD şi-a exprimat convingerea că executivul de la Chişinău va reuşi în felul acesta să soluţioneze problemele identificate şi să îmbunătăţească mediul de afaceri.

El a mai subliniat că, odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, prevăzută pentru 27 iunie, "Republica Moldova va deveni unul dintre puţinele locuri cu acces atît la piaţa UE, cît şi la cea a CSI". "Acest lucru reprezintă o oportunitate extraordinară pentru Moldova", a adăugat Simor.

El a dat asigurări că BERD va continua să lucreze cu sectorul financiar şi cu companiile pentru a le ajuta să implementeze Acordul de liber schimb.

Simor a mai spus printre altele că, deşi Republica Moldova este cunoscută pentru industria vinurilor, BERD îşi propune să aducă statul pe harta industriei automobilistice a lumii. În acest sens, el a amintit de investiţia companiei germane Draexlmaier la Bălţi, sprijinită de BERD.

"Michael Koehler (reprezentant al Comisiei Europene, venit la conferinţa investiţională de la Chişinău - "I") a afirmat că Germania este cunoscută pentru industria automobilistică, iar Moldova – pentru industria vinurilor. Noi am vrea să schimbăm lucrurile, dar înainte să vă îngrijoraţi că am vrea să ruinăm reputaţia vinului moldovenesc – nu asta încercăm să facem – încercăm să aducem Moldova pe harta industriei auto a lumii", a adăugat Simor.

Conferinţa investiţională de la Chişinău, desfăşurată în cadrul „Moldova Business Week”, a reunit aproximativ 400 de oameni de afaceri străini şi autohtoni. În deschiderea evenimentului au vorbit premierul Iurie Leancă şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?