Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Moldova îndeamnă Rusia să ridice toate barierele tehnice pentru reluarea exportului vinurilor moldovenești

10 iun. 2014,, 12:47   Economie
4468 6
Foto: mfa.gov.md
Republica Moldova solicită Federației Ruse să elimine toate barierele tehnice pentru reluarea exportului producției vinicole moldovenești pe piața rusă. Acest subiect a fost abordat ieri la Chișinău, în cadrul consultărilor interministeriale moldo-ruse la nivel de viceminiştri. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Valeriu Chiveri, iar cea a Federaţiei Ruse – de secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe Grigori Karasin, relatează NOI.md.

În cadrul consultărilor a fost examinat stadiul actual al relaţiilor moldo-ruse şi perspectivele colaborării bilaterale în domeniile de interes reciproc. Părţile au subliniat importanţa menţinerii în continuare a dialogului politic şi a dinamicii pozitive a contactelor interministeriale. Oficialii au abordat şi aspecte ale cooperării comercial-economice moldo-ruse, partea moldovenească pledînd pentru ridicarea tuturor barierelor tehnice şi reluarea exporturilor producţiei vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă.

Părţile au discutat şi unele aspecte legate de semnarea Acordului de asociere RM-UE. Cei doi viceminiştri au remarcat importanţa examinării la nivel de experţi a prevederilor Acordului de liber schimb RM-UE, în vederea depăşirii divergenţelor existente, cea de-a doua rundă de consultări fiind preconizată pentru 10-11 iunie curent la Chişinău. În context, Valeriu Chiveri a reiterat că prevederile Acordului de asociere RM-UE nu sînt în contradicţie cu cele ale acordurilor semnate anterior cu Federaţia Rusă.

De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii privind cooperarea bilaterală în domeniul umanitar, în special, problema migraţiei. Partea moldovenească s-a pronunţat pentru urgentarea finalizării negocierilor pe marginea mai multor acorduri bilaterale ce reglementează interacţiunea celor două ţări în domeniul dat.

Un subiect aparte al consultărilor l-au constituit ultimele evoluţii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, a fost abordată problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul vizitei Grigori Karasin a fost primit de către prim-ministrul Iurie Leancă şi viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?