X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Vicepremierul pentru reintegrare este surprins de noile plîngeri ale Transnistriei privind blocada economică

8 iun. 2014,, 13:00   Societate
6371 4
Foto: noi.md
Şefa MAE din Transnistria, Nina Ştanski, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă de totalizare a rundei de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul "5+2" de la Viena, că economia regiunii se află "într-o blocadă care se intensifică continuu". Declaraţia l-a surprins pe vicepremierul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei "Infotag", Ştanski consideră că Chişinăul efectuează cu bună ştiinţă blocarea agenţilor economici transnistreni în domeniul investiţiilor, al transporturilor şi cel bancar.

"Avînd în vedere criza ucraineană, cerem eliminarea tuturor restricţiilor pentru comerţ, iar Moldova se ocupă de acţiuni represive atît în ansamblu împotriva economiei Transnistriei, cît şi împotriva unor funcţionari concreţi din administraţia republicii", a afirmat Ştanski, aducînd ca exemplu faptul că doar în ultima perioadă au fost intentate opt dosare penale în privinţa unor responsabili, inclusiv membri ai grupurilor de lucru şi de sector, constituite de negociatori în domeniile principale.

Carpov a spus că agenţii economici din Transnistria dimpotrivă lucrează în condiţii prioritare, şi Chişinăul le-a propus cu disponibilitate şi în repetate rînduri să beneficieze de regimul preferenţial în cadrul cotelor alocate de Uniunea Europeană.

În opinia oficialului, Tiraspolul apreciază unilateral situaţia şi orice blocadă este inexistentă.

"Încă o dată, la reuniunea de la Viena, le-am propus partenerilor noştri să studieze propunerea noastră privind crearea unui spaţiu economic unic. Mai mult, declar oficial că a fost enunţată propunerea unei întrevederi a prim-ministrului Iurie Leancă cu liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk", a spus Carpov.

Reprezentantul special pentru reglementarea transnistreană a preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic, a anunţat că următoarea rundă de negocieri va avea loc în capitala Austriei în zilele de 17-18 iulie.

Nina Ştanski însă nu a fost de acord cu oficialul, comunicînd că decizia anunţată este una "înjumătăţită şi cel puţin două delegaţii la negocieri deocamdată nu o pot accepta". "Noi considerăm că certitudinea completă asupra datei va exista către data de 20 iunie", a declarat reprezentanta politică a Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?