X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Valeriu Lazăr: Obligaţiunea noastră este să exportăm mărfuri şi servicii, nu oameni

5 iun. 2014,, 17:30   Economie
5258 12
Foto: noi.md
"Obligaţiunea noastră morală este să încetăm să mai exportăm oamenii buni pe care îi avem şi să ne concentrăm eforturile pentru a exporta mărfuri şi servicii", a declarat joi, vicepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, la deschiderea Forului Exportatorilor, care inaugurează săptămîna investiţională "Moldova Business Week".

La eveniment participă circa 200 de reprezentanţi ai companiilor din top 100 exportatori ai anului 2013, instituţii de stat relevante şi asociaţii de business.

Potrivit agenţiei "Infotag", vicepremierul a menţionat că scopul principal al autorităţilor este să facă tot posibilul pentru a crea condiţii necesare ca oamenii să rămînă în ţară, lîngă familiile lor, şi să producă mărfuri cu valoare adăugată înaltă care să fie orientate spre export.

"Orice guvernare îşi propune să asigure spectrul necesar de premise pentru ca modelul de dezvoltare economică bazat pe export să fie unul viabil. După calitatea mărfurilor şi serviciilor pe care le oferă o ţară la export putem judeca despre economia acestei ţări, despre potenţialul său ştiinţific, inovativ şi creativ. În consecinţă, exporturile sînt foarte importante pentru noi, întrucît ne propunem să dezvoltăm un model economic bazat pe export", a spus Lazăr, menţionînd că exporturile au un efect multiplicator asupra dezvoltării economiei în ansamblu.

Potrivit lui, dezvoltarea exporturilor necesită o funcţionare mai bună a instituţiilor statului, care trebuie să asigure condiţiile necesare pentru un comerţ civilizat şi cu mai puţine costuri.

"Instituţiile publice nu sînt şefii economiei, ei sînt cei care prestează servicii publice în interesul cetăţeanului, în acest caz, al exportatorilor. Sarcina cea mai importantă a guvernului este să asigure ca instituţiile ţării să presteze servicii de calitate", a precizat vicepremierul.

Valeriu Lazăr a relatat că de cîţiva ani autorităţile depun eforturi pentru a moderniza legislaţia economică şi comercială a Republicii Moldova, precizînd că aceasta a fost o precondiţie pentru a intra în faza finală de negociere a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu UE.

"Modernizarea legislaţiei înseamnă în primul rînd să acceptăm regulile de joc europene. Respectînd aceste reguli, ne vom ridica competitivitatea mărfurilor şi serviciilor şi ele vor avea acces nu doar pe piaţa europeană, dar şi pe alte pieţe ale lumii. Implementarea acestui acord nu este un scop în sine, ci o condiţie necesară pentru modernizarea economiei, pentru diversificarea gamei de mărfuri şi servicii", a relatat ministrul, precizînd că fără ridicarea nivelului de competitivitate, Moldova nu va fi competitivă nu doar pe piaţa comunitară, dar nici pe cea din est, unde cresc cerinţele faţă de calitate.

Preşedinta Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară, Alexandra Can, a menţionat că Moldova are raporturi diplomatice cu foarte multe ţări în diferite domenii, mai puţin în plan economic.

"Ne-am dori ca raporturile economice, schimbul de mărfuri, de tehnologii să fie la acelaşi nivel. Trebuie să avem curajul să promovăm propriile produse aşa cum fac alte state", a spus Alexandra Can.

Directorul Programului USAID Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Înterprinzător (BRITE), Kelly Seibold, a menţionat că semnarea Acordului de liber schimb cu UE deschide noi oportunităţi şi avantaje pentru economia Republicii Moldova, în general, şi pentru exportatori, în particular, precizînd, totodată, că acest lucru comportă şi anumite riscuri.

"Acestea sînt legate de faptul că instituţiile statului nu vor putea rapid face faţă suprareglementărilor, iar nivelul de corupţie în societate este încă relativ înalt. În acest context, Programul BRITE vine să ajute Republica Moldova în implementarea reformelor. Acesta este axat pe îmbunătăţirea administrării fiscale, facilitarea comerţului, susţinerea autorităţilor în modificarea cadrului legislativ şi asigurarea unei comunicări eficiente între autorităţi şi mediul de afaceri", a precizat Seibold.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?