X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Pirkka Tapiola: Implementarea standardelor europene va face Republica Moldova mai atractivă pentru investiţii

4 iun. 2014,, 15:19   Economie
4515 2
Foto: noi.md
Implementarea standardelor europene va face Republica Moldova mai atractivă pentru investiţii străine. Declarația a fost făcută miercuri, 4 iunie, de către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Economiei, la care au fost prezentate evenimentele din cadrul săptămînii investiţionale "Moldova Business Week".

Potrivit agenţiei "Infotag", ambasadorul UE a menţionat că la momentul actual investiţiile europene sînt suficient de resimţite în Republica Moldova, însă speră că odată cu semnarea şi punerea în aplicare a Acordului de asociere şi celui de liber schimb, prezenţa acestora va creşte şi mai mult.

"Acordul de liber schimb comportă cîteva aspecte importante: deschiderea pieţei UE pentru produsele moldoveneşti, realizarea reformelor şi implementarea standardelor europene de calitate. Aceste standarde au scopul de a crea reguli clare de joc pentru toţi producătorii", a spus Tapiola.

Oficialul european a ţinut să menţioneze că Acordul de liber schimb va permite Republicii Moldova să dezvolte relaţii de liber schimb şi cu alte state, inclusiv cu Rusia.

"Pe de altă parte, acest acord nu se limitează la investiţii care vor veni în Moldova doar din UE. Acordul de liber schimb va oferi posibilitate investitorilor din toate ţările să vină în Moldova şi să dezvolte aici afaceri", a precizat ambasadorul.

Potrivit lui, în cadrul Conferinţei Internaţionale a Investitorilor Moldova-UE, organizată de Delegaţia UE la Chişinău şi care va avea loc pe 12 iunie în cadrul "Moldova Business Week", şi-au anunţat prezenţa peste 400 de companii atît din ţară, cît şi de peste hotare.

"La eveniment sînt aşteptaţi și oameni de afaceri din stînga Nistrului pentru a discuta despre oportunităţile de investiţii pe care le oferă semnarea Acordului de liber schimb. De fapt, acest acord urmează să aducă beneficii cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a spus Tapiola.

Ambasadorul a menţionat că în cadrul evenimentului va fi discutat în detaliu ce presupune Acordul de liber schimb, care vor fi oportunităţile pentru mediul de afaceri, pentru cetăţeni şi pentru economie, în general.

"La Conferinţa Internaţională a Investitorilor RM-UE va fi prezent şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Prezenţa lui la Chişinău în preajma semnării Acordului de asociere este un puternic semnal de susţinere pentru Republica Moldova", a relatat Tapiola.

Potrivit lui, în cadrul vizitei la Chişinău, preşedintele Comisiei Europene va anunţa despre patru noi acorduri financiare destinate Republicii Moldova. Astfel, UE va acorda Moldovei 21 de milioane de euro suport bugetar pentru realizarea acţiunilor ce vizează liberalizarea regimului de vize, 10 milioane de euro vor fi acordate pentru realizarea proiectelor energetice, 9,46 milioane de euro pentru realizarea proiectelor de biomasă şi 13 milioane de euro suport bugetar pentru stimularea economică în zonele rurale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?