X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Economiei va găsi soluţii pentru problemele legate de comercializarea produselor autohtone

3 iun. 2014,, 11:50   Economie
4759 1
Foto: noi.md
Ministerul Economiei al Republicii Moldova va elabora, în decurs de o săptămînă, amendamentele necesare pentru soluționarea problemelor legate de vînzarea produselor autohtone în rețelele de comerț din țară, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Economiei, decizia respectivă a fost luată în cadrul ședinței prezidate de viceministrul Economiei Octavian Calmîc, la care au participat asociaţiile patronale şi profesionale ale producătorilor autohtoni din domeniul producerii laptelui, cărnii, fructelor, zahărului, conservelor, băuturilor răcoritoare, reprezentanţii reţelelor de magazine „Metro cash and carry Moldova”, „Fidesco”, „Fourchette”, „Linella”, „Magazinul nr. 1”, „Unimarket”, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice.

Principalele subiecte puse în discuţie au vizat îmbunătăţirea cadrului normativ în domeniul comerţului, în special privind interdicţia de încasare de la furnizor a plăţilor care nu sînt incluse în preţul de achiziţie a produselor, alocarea a cel puţin 30% din spaţiul comercial al magazinelor pentru expunerea şi vînzarea produselor autohtone, cu condiţia existenţei acestor spaţii prestabilite. De asemenea, s-a discutat despre stabilirea şi respectarea unui termen de efectuare a achitărilor, în special pentru produsele alimentare uşor perisabile, precum şi fixarea clară a retrobonusului – o cotă procentuală din vînzările realizate, perfectarea sistemului de achiziţii publice (oferirea preferinţelor produselor autohtone, monitorizarea sistemului de achiziţii la toate etapele în format electronic, controlul post-achiziţie, etc.).

În acest sens a fost prezentată experienţa ţărilor şi legislaţia UE în domeniu. În urma discuțiilor s-a decis că Ministerul Economiei va elabora, în decurs de o săptămînă, amendamentele necesare pentru soluționarea problemelor legate de vînzarea produselor autohtone în rețelele de comerț din țară. Astfel, conform propunerilor înaintate de producătorii autohtoni, termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se va stabili prin negocierea contractului. Fac excepţie de la aceste prevederi produsele alimentare uşor alterabile pentru care termenul de achitare nu va depăşi termenul de valabilitate al produselor, fructele, legumele şi ciupercile proaspete, la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 30 zile. De asemenea, vor fi elaborate amendamente în legislația ce ține de sistemul de achiziţii publice (oferirea preferinţelor produselor autohtone, monitorizarea sistemului de achiziţii la toate etapele în format electronic, controlul post-achiziţie, etc.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?