X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert: Contrabanda cu ţigări este durerea de cap a Europei. Mîine însă aceasta ar putea deveni a noastră

3 iun. 2014,, 09:30   Economie
4271 1
Foto: noi.md
"Sînt contra majorărilor negîndite, necalculate ale creșterii prețurilor la toate mărfurile şi serviciile de dragul cerințelor Uniunii Europene, dar propunerea de către Ministerului Sănătății a proiectului de lege cu privire la majorarea prețurilor la ţigări o susţin în totalitate. Fumatul este dăunător, iar obiceiurile nesănătoase trebuie combătute prin toate mijloacele disponibile", a spus cercetătorul ştiinţific coordonator al Institutului Național de Cercetări Economice al AȘM, doctorul în economie Mihail Poisic, solicitat de NOI.md să comenteze proiectul amintit.

Potrivit expertului, "acelaşi lucru îl cer și emisarii europeni, însă din cu totul alte motive. Noi am îndeplinit «doleanţa» lor de a majora treptat accizele la țigări, dar nu în acel volum pe care şi l-ar fi dorit ei. Iar problema contrabandei cu țigări din Moldova în ţările UE rămîne durerea lor de cap".

"Însă propunerea de a majora prețurile la țigări are două impedimente. Avem o graniță transparentă cu Transnistria, iar dacă în Republica Moldova vor crește prețurile pentru tutun, atunci contrabanda cu țigări va da năvală asupra noastră și acest lucru va deveni deja durerea noastră de cap. Alta se referă la opacitatea folosirii mijloacelor financiare obţinute din creșterea prețurilor. Slavă Domnului că am reuşit să obţinem ca partea de bază a accizelor pentru produsele petroliere să fie direcţionate pentru reparația și construcția drumurilor (Fondul rutier). Ar fi logic ca și mijloacele de la majorările preţurilor la țigări să fie distribuite pentru tratarea viciilor, propagarea stilului de viață sănătos, și nu pentru cîrpirea bugetului de stat", a rezumat conversația Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?