X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Crescătorii de bovine propun autorităţilor să dea la o parte jocurile politice şi să se ocupe de agricultură

1 iun. 2014,, 11:00   Societate
5093 0
Foto : noi.md
Asociaţia crescătorilor de bovine propune autorităţilor să dea la o parte jocurile politice si sa acorde atenţie dezvoltării sectorului agricol.

Solicitat de corespondentul "INFOTAG", preşedintele asociaţiei, Radj Agaev, a spus, că Coaliţia de guvernare "este prea ocupata cu politica şi nu observă cît de rea este situaţia fermierilor".

"În Moldova nu exista minereuri de cărbune, metale preţioase, gaze naturale sau petrol. În afară de agricultură nu avem cu ce să ne ocupăm, dar nu ni se acordă atenţie, şi asta în condiţiile în care lucrăm în pierdere", a accentuat el.

Potrivit spuselor sale, "lipsa de interes din partea statului faţă de problemele agriculturii influenţează negativ fluxul de investiţii în ramură, nimeni nu riscă să investească în creşterea bovinelor, indiferent de potenţialul bun".

"În cadrul unor discuţii cu autorităţile sîntem asiguraţi că totul va fi bine, că în curînd se va semna Acordul de Asociere cu UE şi lucrurile vor merge bine, însă după aceste cuvinte ai impresia că guvernanţii nu ne duc în Europa, ci pe Lună. Nu vedem nimic european în această situaţie", s-a indignat şeful asociaţiei.

Agaev a criticat atitudinea băncilor comerciale, care sînt de acord să ofere credite doar în interese proprii, nedorind să asculte cealaltă parte.

"Ca gaj băncile solicita bunuri imobile, pe care mulţi nu le au. Gaj în formă de bovine nu-i interesează, doresc apartamente, case, ferme. În plus, evaluarea proprietăţii are loc în aşa mod, încît pierzi orice interes de a activa în acest domeniu. Ferma, preţul căreia este de $2 mil. se evaluează la un preţ de $400 mii. Aşa nu merge", considera el.

Preşedintele asociaţiei a menţionat că unul dintre puţinele proiecte, care urmează a fi implementat cu ajutorul guvernului Poloniei, trebuie realizat în aşa mod, încît fermierii să primească nu bani, ci echipamentul necesar.

"Nu-i nevoie de credit sub formă de bani, mai bine să avem parte de proiecte, cu ajutorul cărora vom primi echipament, tehnică agricolă şi vite. În ţara noastră situaţia este următoarea: banii pot sa nu ajungă la fermieri, dar vitele nu ni le va lua nimeni", a conchis Agaev.

"INFOTAG" precizează: În Moldova sînt aproximativ 200 mii de vite cornute mari, sau cu 50% mai puţine decît în 2000.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?