Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pirkka Tapiola: Investitorii europeni nu vor privilegii, ci reguli de joc previzibile şi funcţionale

30 mai. 2014,, 13:20   Societate
4227 4
Foto: noi.md
„Investitorii europeni nu aşteaptă privilegii în Republica Moldova, ci reguli de joc previzibile, stabile şi funcţionale, iar Acordul de liber schimb impune condiţii juste în această privinţă”, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu o lună înainte de semnarea Acordului de asociere cu UE, care îl include şi pe cel de liber schimb, Tapiola a făcut o evaluare a situaţiei din republică, insistînd asupra necesităţii de a continua lupta împotriva corupţiei.

"Au fost luate deja măsuri pentru combaterea corupţiei, dar mai trebuie făcute eforturi. Un sistem judiciar transparent este cea mai bună garanţie, atît pentru drepturile cetăţenilor, cît şi pentru drepturile investitorilor", a punctat oficialul UE la o întîlnire cu jurnaliştii de la Chişinău.

El a subliniat că UE alocă resurse financiare substanţiale pentru reforma în sectorul judiciar şi a semnalat că mai este necesară o lege privind procuratura generală.

"Dar există şi alte semne de întrebare cu privire la situaţia sectorului bancar. Am făcut multă presiune asupra acestui aspect. Cred că este foarte important pentru investitori să se asigure că este implementată o legislaţie vizînd transparenţa acţionarilor în sectorul bancar, ca să ştim cu adevărat cine sînt acţionarii diferitor bănci. Vorbim, desigur, şi de consolidarea rolului regulator al Băncii Naţionale", a afirmat Pirkka Tapiola.

În plus, pentru a face din Republica Moldova un stat cît mai atractiv pentru investitori, autorităţile de la Chişinău trebuie să acorde atenţie politicii privind concurenţa, sectorului asigurărilor şi al pieţei financiare.

"Rolul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare trebuie să fie consolidat. Problemele care apar la eliberarea Cărţii Verzi transmit nişte mesaje incorecte către investitori", a adăugat Tapiola.

În context, Tapiola a afirmat că Acordul de liber schimb, prin condiţiile impuse, va ajuta la armonizarea normelor din Republica Moldova cu cele din UE. El a arătat că în UE activează multe organizaţii pentru protecţia consumatorilor, care au grijă ca toţi agenţii economici care ajung pe piaţa UE să respecte anumite standarde.

"Oricine va pătrunde din afară pe piaţa UE va trebui să se conformeze standardelor care nu sînt deloc discriminatorii, sînt aceleaşi ca şi pentru companiile noastre. Acordul de liber schimb constituie un bun argument pentru a atrage investitori", a concluzionat Tapiola.

El s-a arătat optimist cu privire la modernizarea Republicii Moldova, spunînd că "statele mici pot fi transformate radical foarte rapid". Dar pentru realizarea unor progrese remarcabile, este nevoie şi de eforturile guvernului, ale cetăţenilor şi ale agenţilor economici.

"De 20 de ani lucrez cu societăţi în tranziţie. Înţeleg că este nevoie de mai multe eforturi. Reformele pot fi dificile pe termen scurt, dar fără ele ţara rămîne blocată în sărăcie pe termen lung", a atras atenţia Tapiola.

Oficialul UE a mai ţinut să "demitizeze" o serie de convingeri ale cetăţenilor din RM, afirmînd că opiniile potrivit cărora Acordul de asociere va tensiona şi mai mult relaţiile cu Rusia şi va genera dificultăţi economice sînt greşite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?