Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Valeriu Lazăr a explicat cauzele reducerii exportului moldovenesc pe piețele tradiționale

30 mai. 2014,, 12:06   Economie
4007 3
Foto: noi.md
În contextul intrării în vigoare a Acordului de asociere și a Acordului de comerț liber (DCFTA) cu Uniunea Europeană pentru Republica Moldova este extrem de important dialogul cu partenerii din Federația Rusă, pentru a-i convinge de beneficiile comune ale DCFTA. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul ședinței Consiliului consultativ al instituției.

Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a subliniat că economia moldovenească este dependentă de piețele externe de desfacere a producției și de regimul de acces pe acestea. Astfel, chiar dacă în primul trimestru a fost înregistrată o creștere a volumului producției industriale, a celei agricole și industriilor conexe, exporturile pe piețele tradiționale au înregistrat o scădere. În opinia lui Valeriu Lazăr, aceasta se explică prin temerile exportatorilor de a tranzita Ucraina și de a rămîne cu producția blocată în cazul unui posibil embargo din partea Federației Ruse, dar și de efectele embargoului deja existent pentru vinuri.

Valeriu Lazăr a precizat că Ministerul Economiei a negociat regimuri comerciale favorabile atît cu CSI, cît și cu Uniunea Europeană și Turcia, dar performanța la export depinde, acum în special, de nivelul de calitate al produselor și de competitivitatea întreprinderilor moldovenești. „Preocuparea principală a acestora trebuie să fie acum sporirea competitivității”, a adăugat ministrul Economiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?