X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Expert: În negocierile moldo-transnistrene ar trebui luat un time-aut

27 mai. 2014,, 14:15   Societate
4152 0
Foto: zilnic.md
Preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenți din Transnistria, Andrei Safonov, consideră negocierile ulterioare cu privire la reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2” fără sens. Opinia respectivă a fost exprimată de expert pe site-ul său, informează NOI.md.

El menţionează, în special, că „astăzi relațiile dintre Moscova și Kiev sînt, ca să nu spunem prea dur, reci. Și încă nu avem nici un temei să afirmăm că după alegerile prezidențiale, la care o parte dintre regiunile Ucrainei nu au participat, acestea vor deveni mai bune. Dar există un format al negocierilor în care Moscova și Kievul joacă același rol ‒ rolul de țări intermediare și garante, vorbim aici despre negocierile privind reglementarea conflictului moldo-transnistrean în formatul „5+2”.

În interiorul unuia dintre garanți a început un război civil adevărat. Din păcate, Ucraina, după 22 ani de la războiul moldo-transnistrean, merge pe aceeaşi cale tristă ca a noastră. Iar alegerile prezidențiale din Ucraina nu vor elimina nici conflictul în sine, nici originile acestuia. Lupta pe interior va continua.

Politologul îşi pune o întrebare destul de rezonabilă: cum se va proceda acum, cînd, pe de o parte, prim-ministrul Iaţeniuk a respins ideea negocierilor bilaterale cu Rusia, insistînd pe participarea Occidentului; iar pe de altă parte, Rusia, împreună cu SUA și UE, au discutat cu privire la soluționarea crizei din Ucraina.

Oare îşi poate păstra calitatea de subiect al negocierilor Kievul, în situaţia lui actuală, fiind garant și mediator în soluţionarea conflictului moldo-transnistrean, odată ce un alt mediator și garant (Rusia) poartă negocieri directe cu privire la soluționarea crizei din Ucraina cu cei care, la rîndul lor, au calitatea de observatori în formatul „5+2” ‒ cu UE și SUA?

Aşa că în contextul actual nu are nici un sens să grăbim negocierile în formatul "5 +2" privind reglementarea moldo-transnistreană. Mai bine ar fi să vedem cu ce se va încheia ceea ce se întîmplă în Ucraina și cum vor merge lucrurile după semnarea la 27 iunie a acordurilor dintre Republica Moldova și UE cu privire la asociere și zonă de comerț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?