X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Andrievschi: Ucraina riscă să calce pe aceeași greblă

27 mai. 2014,, 12:25   Societate
5897 5
Foto: gzt.md
„Problema ieșirii Ucrainei din CSI este decisă nu de secretarul Consiliului Securităţii Naţionale și al Apărării al Ucrainei sau de alți foști membri ai acestei structuri. Decizia va fi luată după inaugurare de președintele ales sau de Rada Supremă. Consider că noua conducere a țării nu ar trebui să facă declarații și să întreprindă acțiuni pripite. În opinia mea, acum trebuie găsite tangențe cu conducerea Federației Ruse, trebuie mers în direcția apropierii”. Astfel a comentat pentru NOI.md declarația secretarului Consiliului Securităţii Naţionale și al Apărării al Ucrainei, Andrei Parubii, cu privire la ieșirea Ucrainei din CSI, analistul politic Vitalie Andrievschi.

Interlocutorul consideră că „nu se va întîmpla nimic grav”. „CSI este mai mult moartă decît vie. Bineînțeles, pot apărea anumite probleme cu vizele, cu alte acorduri multilaterale privind interconexiunea economică. Dacă tare se va dori, aceste probleme pot deveni destul de sensibile. Însă această declarație are un alt sens: Ucraina transmite un semnal clar că alege definitiv și ireversibil calea occidentală”, a opinat expertul.

„Însă în așa fel Ucraina, în loc să aplaneze relațiile deteriorate cu Rusia, va continua să le tensioneze, iar acest lucru nu este deloc oportun pentru noul președinte și echipa sa. Trebuie mers la contact, găsite puncte de tangență. O cortină de fier între Moscova și Kiev este imposibilă”, a subliniat Andrievschi.

Amintim că pe 19 martie Ucraina a decis să renunțe la președinția în cadrul CSI. În declarația MAE al Ucrainei se menționa că CSI nu-și îndeplinește funcțiile privind reglementarea situațiilor de conflict între statele membre și s-a transformat „într-un instrument de realizare a intereselor unor anumiți membri, inclusiv Rusia”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?