X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Expert: Acordul dintre Moscova și Beijing nu trebuie să sperie Moldova, pericolul constă în altceva (VIDEO)

23 mai. 2014,, 16:00   Economie
6567 3
Foto: noi.md
„Contractul privind livrarea gazelor naturale încheiat de Rusia cu China nu prezintă niciun pericol pentru Moldova. Principalul pericol de a rămîne fără gaze naturale rusești vine din Ucraina”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic.

Potrivit interlocutorului, Europa întotdeauna a făcut front comun în procesul de negocieri privind prețul la gazele naturale rusești, punînd Moscova în dificultate. „Belarus și Ucraina a speculat cu amenințări că vor închide robinetul, de aceea Rusia în permanență căuta o ieșire din situație, organizînd gazoductele Nord Stream și South Stream. Rusia își diversifică piețele de desfacere la fel cum a fost nevoită să procedeze Moldova după impunerea embargoului asupra livrărilor producției vinicole în anul 2006. În sfîrșit, după decenii de negocieri dificile, eforturile Rusiei s-au încununat de succes. Chiar dacă prețul contractului este mai mic decît cel așteptat, trebuie ținut cont de faptul că China va investi în construcția gazoductului”, a precizat Poisic.

„Avînd în vedere că de la 1 iunie Ucraina nu va plăti pentru gazele naturale rusești și va sustrage combustibilul ilegal, se poate admite că Putin își va îndeplini promisiunea dată președinților statelor partenere și va sista livrarea gazelor naturale. Moldova se va pomeni într-o situație dificilă, deoarece producătorii noștri de energie electrică, în calitate de alternativă pentru gazele naturale, pot asigura doar 22% din necesarul intern de consum. Dar și aceasta este sub semnul întrebării, pentru că rezervele de păcură de la CET-1, CET-2 și întreprinderea de la nord vor ajunge doar pentru două săptămîni. Iată în ce constă pericolul securității energetice pentru Moldova”, a conchis Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?