Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Școlile cu predare în baza grafiei latine din Transnistria riscă să fie închise (VIDEO)

22 mai. 2014,, 13:15   Societate
4367 3
Foto: noi.md
Dialogul dintre Chișinău și Tiraspol în dosarul educațional nu decurge tocmai bine, iar din acest considerent, școlile cu predare în limba de stat din stînga Nistrului ar putea fi închise. La această concluzie au ajuns experții din cadrul IDIS Viitorul, care au întocmit un studiu pe marginea problemelor atestate în dosarul educațional.

„Situația este extrem de grea, iar la un moment dat am putea să ne trezim cu cel mai prost scenariu, cu închiderea acestor școli, chiar dacă este unul extrem de nedorit”, a remarcat autorul studiului, Cornel Ciurea.

Expertul a precizat că una dintre cele mai grave probleme atestate ține de scăderea numărului de elevi în școlile moldovenești din Transnistria, care devin din ce în ce mai puțin atractive pentru locuitorii regiunii. Autorul studiului a remarcat și cheltuielile mari suportate de autoritățile de la Chișinău pentru întreținerea acestor școli.

„Se atestă o scădere continuă a numărului de elevi în școlile cu predare în limba de stat din stînga Nistrului, iar acest lucru se explică prin hărțuirea la care este supusă conducerea acestor școli de către autoritățile din Transnistria. O altă problemă care vulnerabilizează poziția Chișinăului ține de cheltuielile exagerate pentru întreținerea acestor școli, cauzate de presiunile Tiraspolului. Plata chiriei este foarte mare”, a remarcat Ciurea.

O altă problemă în relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului care afectează toate nivelurile de învățămînt ține și de formatul diferit al sistemelor de educație. În Transnistria nu există examene de bacalaureat, iar învățămîntul preuniversitar durează 11 ani, se arată în studiu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?