Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Întreprinderile de stat vor achiziţiona servicii financiare doar de la băncile care întrunesc indicatorii stabiliţi de BNM

22 mai. 2014,, 10:22   Societate
2696 2
Foto: noi.md
Întreprinderile de stat, municipale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar public vor putea achiziţiona servicii financiare doar de la băncile care întrunesc indicatorii stabiliţi de Banca Naţională a Moldovei. Un regulament în acest sens a fost aprobat miercuri de Guvern.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a menţionat în cadrul şedinţei că "scopul principal al regulamentului este ca serviciile financiare să fie oferite întreprinderilor de stat de către băncile comerciale care au o situaţie financiară sănătoasă".

"În calitate de proprietar al întreprinderilor cu capital de stat avem tot dreptul să impunem reguli de joc în ce priveşte selectarea unei bănci pentru prestarea serviciilor financiare. În cazul în care o bancă nu corespunde normativelor stabilite de BNM, dar oferă servicii financiare, atunci pune în pericol nu doar activitatea sa, dar şi a agentului economic, care poate ajunge în incapacitate de plată", a spus ministrul.

Astfel, regulamentul prevede selectarea băncilor comerciale în funcție de conformarea indicatorilor prudenţiali ai acestora (capitalul normativ total, indicatorul suficienţei capitalului ponderat la risc, indicatorii de lichiditate) la normele legale stabilite de BNM.

Scopul iniţiativei este de a proteja instituţiile şi întreprinderile cu capital de stat de potenţiale fluctuaţii ale sectorului bancar.

Ministerul Finanţelor dă asigurări că noul document va permite asigurarea unui grad mai mare de transparenţă la achiziţionarea serviciilor financiare.

Regulamentul mai stabileşte că instituţiile financiare care nu corespund normelor vizate vor trebui să întreprindă în termeni proximi măsuri de redresare şi de conformare la normativele BNM, astfel încît să fie capabile să atragă noi clienţi şi să dispună de acces liber la piaţa de prestare a serviciilor financiare.

Viceguvernatorul BNM Ema Tăbîrţă a menţionat că săptămîna viitoare, pe site-ul BNM-ului vor fi publicate datele privind indicatorii de prudenţialitate ai băncilor.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a salutat aprobarea acestui regulament, precizînd că acesta este unul "necesar şi oportun".

În prezent, cele mai multe dintre instituţiile şi întreprinderile de stat îşi ţin conturile la "Banca de Economii" sau la "Victoriabank". Pe timpul guvernării comuniste, aproape toate instituţiile de stat îşi desfăşurau activitatea financiară prin conturile deschise la "Fincombank".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?