Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Sondaj: În Parlament ar trece CINCI PARTIDE

21 mai. 2014,, 12:10   Societate
7107 5
Foto: noi.md
Peste două treimi dintre cetăţenii Republicii Moldova – 66,7% - susţin că dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la modificarea Constituţiei, ar vota pentru ca şeful statului să fie ales în mod direct. Astfel arată rezultatele sondajului de opinie efectuat în perioada 2 aprilie – 10 mai de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova în colaborare cu Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", sondajul, prezentat marţi la conferinţa internaţională "Procesele de democratizare din Republica Moldova: realităţi, tendinţe, perspective", arată că 9,7% dintre cetăţeni preferă, în continuare, republica parlamentară, 12,6% nu au dat un răspuns concret, iar 7,5% nu s-ar prezenta la consultarea populară.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproape o treime – 28,6% - ar vota pentru Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, pentru Partidul Liberal Democrat ar vota 13,2% dintre alegători, pentru Partidul Democrat – 7%, pentru Partidul Liberal – 6,1%, pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – 5,7%, urmat de Mişcarea Populară Antimafie, care ar acumula 1,9% din sufragii. Sondajul a mai arătat că o bună parte a cetăţenilor din Republica Moldova – 22,7% - nu ar şti cu cine să voteze.

La întrebarea vizînd personalitatea în care au cea mai mare încredere 43,3% dintre cei intervievaţi au spus că nu au încredere în nimeni, iar 56,7% au numit o persoană. Astfel, dintre cei care au dat un răspuns concret, 20,4% l-au indicat pe liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Premierul Iurie Leancă se bucură de încrederea a 20,1% dintre respondenţi, fiind urmat de Vlad Filat – 18,2%, Marian Lupu – 7,1%, Igor Dodon – 6,8%, Dorin Chirtoacă – 5,4%.

Referitor la orientarea Republicii Moldova în politica externă, 44,3% dintre respondenţi ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum, iar 34,4% - împotrivă. În ceea ce priveşte Uniunea Euroasiatică, în favoarea acesteia s-au pronunţat 43,3% dintre cei chestionaţi şi 27,6% - împotrivă.

Pentru aderarea la NATO ar vota 22,5%, iar 33,4% ar fi contra, în timp ce 7,8% n-ar participa la vot. În acelaşi timp, 7,7% nu ştiu ce reprezintă această structură internaţională.

Majoritatea covîrşitoare a celor intervievaţi – 92% - au afirmat că televizorul este pentru ei cea mai importantă sursă de informare, pe locul al doilea fiind radioul - 44%, iar pe locul al treilea – internetul, cu 41%. În ordinea clasării urmează presa scrisă – 26% şi prietenii şi vecinii – 22%.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1186 de persoane. Marja de eroare este de +/-3%
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?