X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Emil Ciobu: Eliminarea limbii ruse din curriculumul şcolar va tensiona situaţia în regiune

17 mai. 2014,, 11:55   Societate
9596 13
Foto: omg.md
Joi, viceministrul Educației Igor Grosu a declarat că conducerea ministerului de profil a venit cu inițiativa de a elimina limba rusă din lista disciplinelor școlare obligatorii. Fostul ambasador al Republicii Moldova în România Emil Ciobu este convins că o asemenea măsură va constitui o mare greșeală și va fi un motiv în plus pentru tensionarea situaţiei în societatea moldovenească.

„Această iniţiativă ne-a fost impusă din exterior. Ea nu vine din partea Republicii Moldova, care a fost întotdeauna un stat multietnic și în care limba rusă a fost considerată demult limbă de comunicare interetnică. Înlăturarea limbii ruse din lista disciplinelor obligatorii ale curriculumului școlar este o mare greșeală, dar și o încercare de rînd de a tensiona situaţia în regiune. Cineva vrea să şteargă cîteva sute de ani de istorie comună a Moldovei și Rusiei", a menţionat Ciobu pentru newsmoldova.md.

Potrivit diplomatului, ideea națională a Moldovei a devenit rusofobia, iar acest lucru este absolut greșit.

"Odată ambasadorul Marii Britanii în România mi-a spus: «Voi, moldovenii, trebuie să vă ţineţi tare de limba rusă. Pentru limba engleză nu aveţi mediu. De aceea, dacă nu veți păstra în Moldova limba rusă, aţi putea pierde limba de comunicare interetnică»", a subliniat Ciobu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?