X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Parlamentul nu a putut scuti compania Glorinal de achitarea impozitului de 14 milioane de lei

16 mai. 2014,, 10:38   Economie
3779 0
Foto: gov.md
Parlamentul nu a putut adopta în prima lectură proiectul cu privire la scutirea companiei de construcţii „Glorinal”, de achitarea unui impozit la bugetul de stat în sumă de 14 milioane de lei. Decizia a fost susţinută de 42 de deputaţi din cei 85 prezenţi la şedinţa de joi.

Potrivit agenţiei "Infotag", proiectul prevedea anularea datoriilor faţă de bugetul de stat a companiei ce a efectuat lucrările de restaurare a mănăstirii Curchi. „Glorinal” urma să fie scutită de achitarea impozitelor, cotelor, precum şi anularea penalităţilor şi amenzilor. Autorii proiectului, în persoana deputaţilor coaliţiei de guvernare, au menţionat că pentru lucrările efectuate la Curchi statul datorează companiei de construcţii circa 25 de milioane de lei.

Liderul Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a spus că "statul nu are datorii faţă de „Glorinal”, şi dacă liderul PLDM, Vlad Filat, are nevoie de bani pentru campania electorală, să caute alte surse".

"Toate lucrările au fost făcute din contul cetăţenilor. Din donaţii şi contribuţii", a subliniat comunistul.

Deputatul comunist Artur Reşetnicov este convins că "datoriile puteau apărea în urma neîndeplinirii unor anumite lucrări de către companie, dar statul nu are nimic comun cu acest fapt".

"Guvernul a semnat nici un contract cu „Glorinal”, de aceea nu le datorăm nimic. Este evident că aici este o oarecare schemă de spălare a banilor", a spus el.

Deputatul din partea Partidului Liberal Gheorghe Brega s-a indignat de situaţia care s-a creat în jurul mănăstirii, menţionînd că "statul fură chiar şi din biserică".

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că "persoana care a comandat restaurarea mănăstirii a fost Voronin, care a promis companiei „Glorinal” anumite facilităţi, însă apoi a refuzat să-şi îndeplinească promisiunile".

După ce proiectul a fost supus votului, liderul PL, Mihai Ghimpu, a argumentat refuzul fracțiunii sale de a susţine proiectul prin faptul că "obiectul discuţiilor a devenit nu ajutorul bisericii sau cetăţenilor, ci al unor companii şi businessmeni".

Parlamentul a adoptat un amendament la Politica bugetar-fiscală pentru 2014, ce prevede scutirea companiei „Glorinal” de achitarea datoriei faţă de stat, în sumă de 25 de milioane de lei. Această decizie a fost ulterior contestată la Curtea Constituţională de către deputaţii liberali.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?