X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Bucureştiul zăngăne armele

16 mai. 2014,, 10:17   Externe
5615 4
Foto : romanian.ruvr.ru
Ce putem face atunci cînd economia ţării se ruinează sub propriile priviri, iar populaţia nu mai crede într-un viitor european luminos?

La această provocare, politicienii români au găsit un răspuns, dacă nu original, atunci măcar unul care şi-a dovedit eficienţa în timp: au decis să arunce ţara într-o stare de psihoză în masă dinainte de război.

Criza din Ucraina s-a dovedit a fi mană cerească pentru românii rusofobi, deoarece a oferit posibilitatea distragerii atenției populației de la problemele interne la cele externe. Mass-media marionete, împreună cu președintele și premierul țării, au început să sporească isteria de dinainte de război, considerînd Rusia drept principala amenințare externă la adresa României.

Traian Băsescu, cunoscut pentru simpatia sa față de generalul Antonescu, un aliat al lui Adolf Hitler, a prezentat populației viziunea sa asupra crizei din Ucraina. În opinia președintelui român, „Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării”. Premierul Victor Ponta, în ciuda relației sale tensionate cu președintele țării, s-a alăturat eforturilor acestuia pentru sporirea panicii. În timpul unei vizite la Fabrica de Avioane din Craiova, Victor Ponta a declarat că, „deși ne paște un razboi, vestea buna este că veți avea comenzi”.

Unele acțiuni ale autorităților române stîrnesc nedumerire și îngrijorare. A fost modernizat în regim de urgență procesul de înrolare și mobilizare, iar autoritățile locale au întocmit liste cu bunurile ce pot fi rechiționate în caz de război. Toate aceste acțiuni au avut loc într-un mod public exagerat.

Politicienii români nu s-au limitat doar la atît. Pentru a transpune psihoza într-o fază acută, au fost făcute declarații care depășesc limita cutumelor diplomatice. Traian Băsescu a vorbit disprețuitor despre capacitatea de luptă a armatei Federației Ruse, spunînd că „Federaţia Rusă n-a mai avut armata în război de cînd a părăsit Afganistanul, acum vreo 15 ani, iar România are 40.000 de militari care tocmai şi-au terminat misiunile în Irak şi Afganistan, deci militari foarte bine instruiţi şi cu o tehnică de luptă corespunzătoare”.

Cu o mîndrie evidentă, președintele român a trecut în revistă și tehnica militară occidentală, aflată în dotarea Armatei Române: avioane F-16, tancuri Ghepard și transportatoare blindate Piranha. Se pare că Traian Băsescu și întreaga sa echipă suferă de o formă cronică de amnezie instituțională, uitînd de războiul din 2008 și despre caracteristicile echipamentelor din dotarea Armatei Ruse.

În acest context, devine clar de ce Bucureștiul a profitat de posibilitatea de a închide spațiul aerian pentru avionul vicepremierului Dmitri Rogozin. Un asemenea gest se înscrie perfect în „logica” acțiunilor vasalilor americani care bravează prin comportamentul lor provocator. Pentru fiecare politician român, inclusiv pentru micii funcționari din cadrul Ministerul român de Externe și însuși președintele țării, a devenit o acțiune ogligatorie să se expună pe marginea „amenințărilor” lansate de vicepremierul rus.

În ciuda tuturor tentativelor de a arunca țara într-o stare de isterie dinainte de război, cetățenii simpli nu sînt dornici să lupte cu Rusia. PR-iștii români au fost surprinși să constate că nimeni nu vrea să moară pentru ambițiile președintelui și pentru conservarea statutului neocolonial al României. Pe rețelele de socilizare au devenit populare mesajele anti-război, autorul unuia dintre acestea expunînd într-un mod clar motivele lipsei de receptitvitate în rîndul românilor față de propaganda militară: „Dar acum pentru ce să mă bat? Pentru dreptul meu de-a mă chinui sa fiu sclavul unei bănci? Pentru dreptul meu de a fi concediat fară vreun motiv real, deși compania pentru care lucrez merge pe profit frumos de tot? Pentru satisfacția vreunui acționar pe care nu-l cunosc? Don’t get me wrong, repet, NU sînt socialist, nu vin cu o temă gen „chiaburii”, dar … serios, pentru ce?”

Este evident faptul că oamenii se declară împotriva unui război. Din păcate, pe români nu-i întreabă nimeni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?