Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

În Moldova peste 90% din deşeurile reciclabile se aruncă

15 mai. 2014,, 15:31   Societate
3049 0
Foto: noi.md
„Doar 10% din deşeurile reciclabile sînt recuperate la ora actuală în Republica Moldova, restul de 90% fiind transportate la gunoişti, cu riscul de a aduce prejudicii mediului”, a afirmat joi ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul a făcut această declaraţie la Conferinţa naţională de implementare a Strategiei de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, la care au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Delegaţiei UE la Chişinău, ai Băncii Mondiale şi BERD.

Gheorghe Şalaru a precizat că, potrivit noii strategii, Republica Moldova va fi împărţită în opt subregiuni, în care vor fi construite şapte depozite mari, regionale, pentru deşeuri, urmînd ca fiecare să deservească între 150 de mii şi 250 de mii de persoane. În zonele aferente vor fi amenajate 20-30 de staţii de transfer, unde vor fi transportate deşeurile din localităţi. Înainte ca deşeurile să fie duse mai departe la depozite, se va face sortarea acestora, astfel încît acolo să ajungă doar deşeurile care nu pot fi reciclate.

"Cu părere de rău, în prezent, noi reciclăm mai puţin de 10% din ceea ce poate fi reciclat. Restul de 90% îl transportăm la gunoişti. În felul acesta, aducem un prejudiciu mediului, pierdem banii pe care îi putem recupera şi cheltuim bani pentru transportarea acestor deşeuri", a detaliat Gheorghe Şalaru.

Ministrul a menţionat că preţurile pentru reciclare vor fi stabilite de agenţii economici specializaţi, dar a estimat că un kilogram de hîrtie ar putea costa un leu.

"Aceste kilograme de maculatură vor salva multe hectare de pădure. Trebuie să înţelegem că resursele naturale sînt limitate şi este necesar să asigurăm prezentul fără a compromite viitorul", a punctat oficialul.

Gheorghe Şalaru a catalogat situaţia actuală, cînd fiecare localitate trebuie să aibă cîte un depozit pentru deşeuri, ca fiind una "păguboasă".

Pe de altă parte, mai mulţi primari prezenţi la conferinţă au afirmat că au încercat să îmbunătăţească situaţia în localităţile pe care le conduc, doar că mentalitatea oamenilor este greu de schimbat.

Primarul satului Boşcana din raionul Criuleni, Anatolie Vîntu, a relatat că a încercat să organizeze colectarea săptămînală a deşeurilor de la gospodării contra unei taxe de 6-7 lei, dar că iniţiativa nu s-a bucurat de succes, din cauza că locuitorii refuză să încheie un contract cu firma care prestează acest serviciu, preferînd să-şi ardă, în continuare gunoiul în propriile curţi.

Strategia de gestionare a deşeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 a fost elaborată şi aprobată de Guvern în 2013, urmînd să fie adoptată de Parlament pînă la finele anului curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?