X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Experții au descoperit succese în reformele proeuropene din Moldova (VIDEO)

13 mai. 2014,, 16:10   Societate
5432 0
Foto: noi.md
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au prezentat o nouă ediție a publicației trimestriale „Euromonitor”, în care sînt descrise principalele evoluții și carențe în implementarea Planului de acțiuni UE-Moldova în perioada ianuarie-martie 2014, relatează NOI.md.

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, a menționat că, în pofida unor realizări, cea mai mare problemă rămîne faptul că „oamenii nu văd și nu simt acest progres”.

Potrivit lui Boțan, o realizare importantă este implementarea e-justiției, unde s-a asigurat utilizarea sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor, precum și adoptarea Legii privind testarea integrităţii profesionale.

Expertul a menționat că analiza declaraţiilor de venit ale funcţionarilor publici demonstrează discrepanţe vădite dintre ceea ce scrie în ele şi ceea ce descoperă în realitate reprezentanții mass-media.

„Deseori răspunsurile indicate în declaraţiile funcționarilor sînt evazive. Acesta este un indicator al faptului că ei ignoră legile pe care le-au adoptat”, a precizat Igor Boţan.

Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor, consideră că liberalizarea regimului de vize cu UE a fost o „realizare majoră a autorităţilor, care va deschide noi oportunități cetăţenilor moldoveni, permițîndu-le să meargă la studii şi călătorii în Europa”.

„Acum este important să fie asigurată durabilitatea regimului liberalizat de vize în contextul unui nivel înalt de corupţie în Republica Moldova", a atenționat expertul.

În opinia lui Adrian Lupușor, în contextul apropierii Moldovei de UE cel mai important lucru este menţinerea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Expertul consideră că Acordul de asociere cu UE, care urmează să fie semnat în luna iunie, va oferi țării multe avantaje.

„Însă pentru aceasta trebuie îmbunătăţit mediul de afaceri şi create condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor străine", a spus Lupuşor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?