Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Maia Sandu va face ordine în liceele din țară

13 mai. 2014,, 13:38   Societate
4822 0
Foto: noi.md
Ministerul Educaţiei a lansat inițiativa ca absolvenții claselor a 9-a care deţin diplome de gradul I, II și III la disciplinele de bază, obținute la concursurile naționale și internaționale, organizate și recunoscute de către Ministerul Educației, să aibă posibilitatea de a fi admişi la licee fără concurs, comunică ipn.md. În conformitate cu dispoziţia ministerului de proful, liceele de stat vor trebui să ofere 10% din numărul total de locuri fără concurs (pentru fiecare profil) următoarelor categorii de elevi: orfanilor și copiilor rămași fără îngrijire părintească, copiilor din familii cu trei sau mai mulți copii, copiilor ai căror părinți au murit în timpul războiului pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenței Republicii Moldova, copiilor cu dizabilități, cu deficiențe senzoriale şi fizice etc.

Clasele de liceu vor fi deschise în strictă conformitate cu reglementările în vigoare, cel puțin două clase de a 10-a liceale, cu numărul de elevi stabilit de Ministerul Educației. În același timp, se propune organizarea concursului de înscriere în baza punctajului mediu anual conform certificatului de absolvire a gimnaziului. În cazul în care mai mulţi candidaţi vor avea aceleași rezultate, selectarea se va face conform unui șir de criterii.
În cadrul admiterii la profilul real prioritate vor avea copiii cu diplome obținute la concursuri raionale, municipale, școlare la matematică, biologie, fizică, chimie, informatică. Iar în cazul admiterii la profilul umanist vor fi luate în considerare diplomele obținute la concursuri republicane, raionale, municipale, concursuri școlare la asemenea obiecte precum limba de studiu, limba și literatura română, limbi străine, istorie, geografie. În cazul instituțiilor cu profil artistic sau sportiv, prioritate la admitere va avea nota care va determina abilitățile elevului, precum și media la disciplinele de profil de pe parcursul anilor de studii la gimnaziu.

Regulile prevăd că toți candidații admiterea cărora va fi anunţată vor fi înmatriculaţi în clasele a 10-a concret la profilul și liceul la care elevul solicitant a participat la concurs. Nu este permisă redistribuirea candidaţilor între instituţiile de învăţămînt. În același timp, liceenii înscrişi la liceu care nu se vor prezenta la lecţii timp de 15 zile după începerea anului școlar și nu vor prezenta documente care să le justifice absența vor fi considerații drept unii care şi-au retras candidaturile. Locurile rămase vacante în urma retragerii lor vor fi suplinite de către următorii candidați aflaţi în listă, în ordinea descrescătoare a evaluării mediilor de concurs ale acestora.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?