X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Conacul familiei Rîșcanu-Derojinschi va căpăta o nouă viață (FOTO, VIDEO)

12 mai. 2014,, 16:19   Societate
7055 4
Foto: noi.md
Fostul conac al familiei de aristocrați basarabeni Rîșcanu-Derojinschi, monument de arhitectură de categorie națională, cunoscut chișinăuienilor ca o ruină din centrul capitalei, va fi reconstruit, relatează NOI.md cu referire la realitatea.md.

Construit în anii '70 ai secolului al XIX-lea, după proiectul lui Alexandru Bernardazzi, de-a lungul anilor conacul urban al familiei nobililor basarabeni Rîşcanu-Derojinschi (str. București, 62) a cunoscut mai multe transformări. Astfel, în anii '50 ai secolului XX, la această casă a fost anexată o aripă cu o sală de amfiteatru, unde aveau loc şedinţele Sovietului Suprem al RSSM. Mai tîrziu aici își avea sediul societatea republicană „Ştiinţa”, iar amfiteatrul era utilizat ca cinematograf. Tot aici, pentru o scurtă perioadă de timp și-a avut sediul Ministerul Afacerilor Externe al RSSM. La începutul anilor 2000, aflată deja într-un stadiu avansat de ruinare, clădirea a fost inclusă în Registrul monumentelor de arhitectură de categorie națională și transmisă la balanța Ministerului Culturii.

Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor în comun cu Ministerul Culturii au identificat posibilitatea de a privatiza rămășițele conacului cu condiția păstrării fațadei și stilului autentic al edificiului.

Noul proprietar al acestui monument de arhitectură, compania „Universal Proiect”, deja a început reconstruirea conacului. În scurt timp aici urmează să-și aibă sediul mai multe instituții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?