Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

L'Espresso: Transnistria riscă să devină o nouă Crimee

7 mai. 2014,, 12:32   Societate
7401 9
Foto: noi.md
Situaţia geopolitică din Europa de Est s-a format astfel că Transnistria riscă să devină o nouă Crimee, deoarece, luînd în calcul tendinţele ce există în regiunile postsovietice, conflictele ce mocnesc se pot reaprinde în orice moment. Despre aceasta scrie publicaţia italiană de autoritate L'Espresso.

Potrivit agenţiei "Infotag", în material se vorbeşte că "Kremlinul nu din întîmplare dotează Tiraspolul, care la capitolul infrastructură aproape că depăşeşte Chişinăul".

"Parlamentul separatist s-a adresat Dumei cu solicitarea de a accepta Transnistria sub jurisdicţia Rusiei, apelînd la fosta patrie sovietică. Dar Moscova, la momentul actual, are multe alte probleme, iar din punct de vedere geopolitic, Transnistria nu poate concura cu Crimeea: regiunea nu are acces la mare şi este despărţită de Rusia de teritoriul ucrainean. Dar pe viitor, cine ştie cum vor evolua lucrurile, deoarece, datorită depozitelor de armament, care au transformat această regiune într-o piaţă neagră a guvernelor corupte şi crimei organizate din jumătate de lume, regiunea îşi păstrează semnificaţia economică şi geopolitică", consideră publicaţia.

Aceasta menţionează că, odată cu venirea la putere a lui Evgheni Şevciuk, regiunea a devenit mai deschisă pentru străini, însă aceştia continuă să ocolească "republica contrastelor".

"Aici «Lada» veche din anii '70 se învecinează cu un SUV puternic. Oamenii bătrîni sînt nevoiţi să vîndă pe marginea drumului lucruri vechi pentru a cîştiga cîţiva bănuţi, în timp ce fostul preşedinte al autoproclamatei RMN şi stăpînul regiunii (Igor Smirnov - "I") a cheltuit milioane de euro pentru construcţia unui stadion pe care joacă necunoscutul club de fotbal "Sheriff". Acesta seamănă cu un templu în pustiu şi acest fapt nu este doar o metaforă. Tineri de 20 de ani au smartphone-uri, fetele poartă fuste extrem de scurte, iar elevii poartă uniformă elegantă obligatorie", scrie L'Espresso.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?