Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Presa românească: HAOSUL va SPORI la doi pași de țară

7 mai. 2014,, 09:21   Externe
6773 3
Foto: evz.ro
Mai ar putea deveni ultima luna de existenta a Ucrainei, scrie publicatia Vzgliad, estimand ca, daca situatia va continua sa se agraveze in ritmul actual, statul va inceta, practic, sa mai functioneze.

Pe zi ce trece, criza din Ucraina pare sa degenereze intr-un razboi civil.
Tragedia de la Odessa si operatiunile militare de la Slaviansk si Kramatorsk au marcat, practic, intrarea in faza decisiva a confruntarilor. Este evident ca lucrurile au scapat de sub control. Si, cel putin aparent, nimeni nu mai poate stavili extinderea haosului. Au murit zeci de oameni la Odessa si la Slaviansk. Iar pentru a merge mai departe, pentru a putea depasi durerea pierderilor suferite, rudele celor decedati vor cere identificarea, cu dovezi convingatoare, imposibil de tagaduit, si pedepsirea vinovatilor. Pana atunci, neincrederea societatii in structurile statului se va adanci.

Luna mai ar putea deveni ultima luna de existenta a Ucraina, estimeaza, in acest context, publicatia rusa Vzgliad. Si explica de ce. Pentru data de 11 mai, in regiunile Donetsk si Lugansk este prevazuta desfasurarea unor referendumuri privind independenta acestor zone, iar pentru 25 mai au fost populatia cu drept de vot a Ucrainei este chemata la urne pentru desemnarea viitorului presedinte al tarii. Cu siguranta, Kievul nu va recunoaste rezultatul preconizatelor consultari populare. Pe de alta parte, este posibil ca scrutinul prezidential sa nu poata fi organizat pe intreg teritoriul statului.

Pe de alta parte, nu este exclus ca, pe fondul starii de tensiune, votul din 25 mai sa acorde castig de cauza reprezentantilor miscarilor nationaliste. In acelasi timp, trebuie luat in calcul inclusiv scenariul unei preluari a puterii de catre militari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?