Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Raport al Băncii Mondiale: O parte dintre locuitorii României declară că vorbesc limba moldovenească

6 mai. 2014,, 14:35   Societate
7603 6
Foto: newsmoldova.md
În raportul Băncii Mondiale privind studiul «Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database» («Măsurarea accesului la serviciile financiare. Baza de globală de date Findex») se arată că autorii acestui document au efectuat un sondaj, în România în limbile română și moldovenească, transmite NOI.md cu referire la agenția Novosti-Moldova.

Astfel, devine evident că în România se vorbește atît limba română, cît și limba moldovenească. Totodată, majoritatea filologilor oficiali din această țară menționează că limba moldovenească nu există, dar este un dialect moldovenesc al limbii române.

„Limba moldovenească este un termen politic. Și anterior specialiștii în limbile romanice declarau că în Moldova oamenii vorbesc românește”, a precizat directorul Centrului Național de Terminologie al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, Inga Druță.

O altă opinie are liderul mișcării de tineret „Voevod”, Nicolae Pascaru.

„Ca purtător al limbii moldovenești, consider justă afirmația că limba mea natală nu este dialect, dar este o limbă independentă și funcționează independent de alte limbi. Limba moldovenească, de rînd cu cea vlahă (care a fost redenumită oficială în română în a doua jumătate a sec. XIX), dalmațiană (care a dispărut în sec. XIX) și altele, face parte dintr-un grup separat al limbilor romanice. O parte dintre locuitorii României declară că vorbesc limba moldovenească. Aceasta este într-adevăr așa și eu m-am convins nu o dată de acest fapt. Acești oameni continuă să trăiască pe pămînturile istorice ale Țării Moldovei, unde se ține minte originea, cultura și tradițiile”, a menționat Pascaru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?