Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Constructorii moldoveni vor cîștiga de pe urma vremii nefavorabile?

3 mai. 2014,, 14:00   Societate
3960 0
Foto: rdstr.ru
Constructorii ar putea beneficia de indemnizații pentru sistarea activității din cauza vremii nefavorabile și a crizei financiare, relatează publika.md. Ministerul de resort propune crearea unui fond special, unde vor fi acumulate mijloace pentru compensații. Potrivit proiectului, constructorii urmează să primească indemnizații lunare în mărime de 75% din salariu. Acest fond special va contribui la lupta cu firmele-fantomă și salariile „în plic”.

„Totodată, se va reduce numărul companiilor cu reputație proastă, iar acest lucru va contribui la sporirea calității lucrărilor în construcție și producția materialelor de construcție”, a menționat șeful de direcție la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Alexei Boșneaga.

Funcționarii sînt optimiști, muncitorii susțin această inițiativă, iar companiile de construcție sînt sceptice față de acest proiect.

„Cum vor fi achitate compensațiile lucrătorilor care își schimbă des locul de muncă? Dacă persoana lucrează într-un singur loc timp de un an, totul e în regulă. Dar ce se întîmplă în cazul în care persoana lucrează vreo trei luni, după care patru luni dorește să primească compensație?”, se întreabă directorul unei companii de construcții, Grigore Taran.

Totodată, muncitorii susțin ideea creării unui fond special.

„Nu întotdeauna putem găsi de lucru pe două-trei luni, deoarece nimeni nu dorește să se ocupe de angajarea noastră în cîmpul muncii. Vara cîștigăm, însă acești bani ne ajung doar pentru trei luni”.

În cazul în care inițiativa va fi aprobată, companiile de construcții, angajatorii și investitorii vor trebui să achite în fondul special cîte un procent din costul fiecărui proiect, plus cîte jumătate de procent din costul total al lucrărilor. La rîndul lor, muncitorii vor achita în fond un procent din salariul lunar.

Salariul mediu în construcții constituie puțin peste 3600 de lei. potrivit datelor statistice, în domeniul construcțiilor activează peste 60 de mii de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?