Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Un politolog american propune Ucrainei OPȚIUNEA FINLANDIZĂRII

2 mai. 2014,, 13:07   Externe
7734 13
Foto: politikus.ru
Politologul american, sociologul și omul politic care a fost mult timp unul dintre cei mai importanți ideologi ai politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, a oferit propria rețetă de salvare a statalității Ucrainei.

Occidentul trebuie să urmărească simultan două obiective, spune Brzezinski. Primul - "a se vedea dacă se mai poate negocia cu Rusia" , al doilea – a explica rușilor și mai ales lui Putin, care ar fi consecințele în cazul în care părțile nu reușesc să ajungă la un acord. Occidentul ar trebui să facă ca Rusia să înțeleagă că „Ucraina este liberă să se miște spre obiectivul de europenizare, pe care și l-a propus”. În același timp, Ucraina nu ar trebui să adere la NATO, calitatea sa de membru al UE va rămîne "într-o perspectivă mai îndepărtată", dar nu ar trebui să adere nici la Uniunea Eurasiatică.

Cu alte cuvinte, analistul politic propune Ucrainei opțiunea „finlandizării”: relații economice extinse atît cu Rusia, cît și cu UE; fără participarea într-o alianță militară percepută de Moscova ca fiind orientată împotriva sa, dar amplificînd în același timp masiv conexiunile europene.

Brzezinski propune amînarea "unor decizii în problema Crimeii", iar mai tîrziu Ucraina să fie ajutată să negocieze problema Crimeii pe principiul de "condominium". Pentru a realiza toate acestea, este nevoie să se explice Rusiei că folosirea forței antrenează riscul de confruntare.

"Ucrainenii trebuie să înțeleagă că pentru aspirațiile lor trebuie să lupte, iar Occidentul va da clar de înțeles că nu-i va lăsa pe ucraineni la nevoie. Ucrainei trebuie să i se ofere arme cu caracter defensiv, care sînt potrivite pentru luptele urbane, consideră Brzezinski, și să i se "promită acum", însă "să-i fie puse la dispoziție în funcție de circumstanțe".

Brzezinski îndeamnă Occidentul să-i ajute pe ucraineni să-și "restabilească armata" și să asigure posibilitatea de a opune rezistență prelungită în cadrul urban. Politicianul a apreciat, de asemenea, sancțiunile impuse de Obama. Potrivit acestuia, economia rusă nu va suporta extinderea sancțiunilor, astfel încît "amploarea lor trebuie majorată". Brzezinski i-a sfătuit pe ruși să se gîndească ce s-ar întîmpla în cazul în care Ucraina devine țară neprietenoasă, iar pe Putin - "să se gîndească la capacitatea forțelor externe de a-i crea probleme în rîndul minorităților etnice mari din Rusia", relatează publicația.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?