Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La Tiraspol s-a discutat despre perspectivele negocierilor cu Moldova, fără reprezentanţii acesteia

30 apr. 2014,, 12:44   Societate
4392 0
Foto: noi.md
La Tiraspol a avut loc o masă rotundă cu genericul „Aniversarea a 20-a a procesului de negocieri dintre Transnistria şi Moldova: istoric şi perspective”, cu participarea reprezentanţilor ministerului de externe al autoproclamatei RMN, a savanţilor locali, a unor invitaţi din Rusia.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de politică externă din Transnistria, citat de agenţia "Infotag", şefa MAE-ului regional, Nina Ştanski, a nominalizat între realizările procesului de tratative din ultimii ani reluarea circulaţiei integrale a trenurilor marfare prin Transnistria; evacuarea elementelor radioactive de pe teritoriul său; demontarea funicularului avariat de la Rîbniţa; construcţia instalaţiilor de epurare în raionul Dubăsari; deciziile în domeniul liberei circulaţii prin teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor Rusiei şi Ucrainei.

Totodată, în opinia sa, factorii principali ce reduc eficienţa procesului de negocieri sînt "tendinţa părţii moldoveneşti de a "reduce la zero" procesul de negocieri, neexecutarea înţelegerilor încheiate anterior, lipsa unui sistem de garanţii, dar şi practica presiunilor sistematice, a restricţiilor şi a şantajului".

Vicedirectorul Centrului „Nistru-Prut” al Institutului de Cercetări Strategice al Rusiei Vasili Kaşirin a prezentat un referat privind rolul Summitului OSCE de la Istanbul din anul 1999 în istoria politicii externe a Rusiei şi reglementarea de pe Nistru.

Rectorul Universităţii de Stat din Transnistria, Stepan Beril, s-a referit la caracterul diferit ale sistemelor educaţiei din Moldova şi Transnistria.

"Cel transnistrean se dezvoltă în deplină conformitate cu standardele Rusiei, cel moldovenesc, în esenţă, tinde spre cel românesc. Această circumstanţă limitează serios posibilităţile de discuţii referitoare la probabilitatea edificării unui spaţiu comun în domeniul educaţiei", a afirmat el.

Directorul Centrului de Cercetări Sociale şi Strategice "Perspectiva", Ilia Galinski, a declarat că "realizarea planului de federalizare a Moldovei este imposibilă din cauza timpului, deci, şi a posibilităţilor ratate".

Conform spuselor fostului ministru tiraspolean de externe Vladimir Iastrebceac, un loc special între provocările la adresa politicii externe a Transnistriei îl are "desuveranizarea Moldovei, care va surveni după semnarea Acordului de asociere a acesteia cu Uniunea Europeană".

Copreşedintele din partea Rusiei în Comisia Unificată de Control Vasili Corcimari s-a referit la caracterul unic al procesului de negocieri, subliniind "rolul semnificativ al Rusiei în asigurarea păcii şi securităţii pe Nistru, dar şi disponibilitatea acesteia de a acorda un sprijin multilateral conaţionalilor din diasporă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?