Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

De ce reguli trebuie să țină cont moldovenii care vor călători liber în UE (VIDEO)

25 apr. 2014,, 14:40   Societate
4905 0
Foto: noi.md
Reprezentanții ministerului de externe au venit astăzi cu unele precizări legate de liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Astfel, viceministrul de externe Iulian Groza a ținut să amintească că libera circulație în spațiul european nu presupune și dreptul la muncă. Funcționarul a avertizat asupra riscului pe care îl presupune încălcarea regimului de ședere în spațiul european pentru cetățenii moldoveni.

„Cetățeanul poate fi întrebat de polițistul de frontieră care este scopul deplasării, destinația exactă sau poate cere o copie a permisului de ședere al persoanei la care mergeți. Sigur că dacă cetățenii vor putea răspunde la aceste întrebări, vor primi ștampila în pașapoarte și vor putea călători liber. În cazul în care se încalcă regimul de ședere, se vor aplica amenzi, care pot ajunge la 3000 de euro, iar cea mai gravă sancțiune este interdicția de a intra pe în spațiul UE pentru o perioadă de pînă la cinci ani”, a explicat Groza.

Viceministrul a mai precizat că asigurarea medicală nu este obligatorie, dar în cazul în care călătoria este de durată, aceasta ar fi binevenită.

Groza a respins speculațiile apărute în presă potrivit cărora călătoria fără vize în UE presupune anumite restricții, precizînd că este vorba de reguli ce trebuie respectate.

Mai multe detalii despre condițiile de călătorie în UE pot fi găsite în Ghidul despre libera circulație în spațiul european.

Broșurile vor fi repartizate prin intermediul subdiviziunilor teritoriale ale ÎS „Registru” şi la punctele de trecere a frontierei.

Ghidul poate fi accesat și pe pagina web a MAEIE.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?