Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Cine sînt avocații trași la răspundere penală pentru corupție? Raport

22 apr. 2014,, 16:06   Societate
4229 2
Foto: avocatul.md
Tot mai mulți avocați din Moldova sînt cercetați penal pentru acte de corupție, majoritatea dintre ei fiind foști angajați ai ministerului de interne sau ai Procuraturii Generale. Concluzia aparține președintelui Uniunii Avocaților, Gheorghe Amihalachioaie, care a făcut public raportul de activitate a Consiliului Uniunii pentru anul 2013.

Astfel, potrivit raportului, în anul 2012 au fost traşi la răspundere penală opt avocaţi, în 2013 numărul acestora a crescut pînă la 12, iar în acest an, pe parcursul a trei luni, șase avocaţi au deja calitatea de învinuit.

„Este îngrijorător faptul că, pe an ce trece, numărul avocaţilor traşi la răspundere penală creşte vădit şi, odată cu numărul avocaţilor de acest tip, cresc şi sumele extorcate de la clienţi. Se profilează o statistică care arată clar că, în majoritatea cazurilor, persoana trasă la răspundere penală a activat anterior în organele MAI şi ale procuraturii”, precizează Amihalachioaie în raport.

Potrivit acestuia, mulți dintre juriștii care ajung în vizorul procuraturii pentru diverse abateri disciplinare scapă de pedeapsa penală și continuă să activeze în calitate de avocați. Gheorghe Amihalachioaie precizează că nici Comisia pentru etică şi disciplină a Uniunii Avocaților nu are posibilitatea de a-i trage la răspundere disciplinară pe avocații care activează cu abateri de la legislație.

„Uniunea Avocaţilor este în imposibilitate de a lua măsuri cu avocaţii ce comit încălcări grave ale deontologiei profesionale şi, anume din acest motiv, este necesară modificarea Legii cu privire la avocatură”, mai precizează Amihalachioaie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?