X 
Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4049

SUA pregătesc Ucraina pentru un război de gherilă – presa

18 apr. 2014,, 01:15   Externe
7847 9
Foto : zn.ua
Administrația președintelui american Barack Obama examinează serios posibilitatea de asistență militară secretă pentru Ucraina, deoarece acolo au început să realizeze că actualul curs nu dă rezultate și îi pune pe americani într-o lumină proastă, scrie editorialistul The Daily Beast, Leslie Gelb.

"Casa Albă se gîndește să furnizeze arme Ucrainei pentru războiul de gherilă: dispozitive explozive improvizate, mortiere, arme de calibru mic și grenade", - se spune în articol.

Între timp, sursele ziarului în cercurile guvernamentale informează că operațiunile militare secrete nu vor fi efectuate în cazul în care președintele rus Vladimir Putin nu va încerca să ia ceea ce nu-i aparține.

Potrivit lui Gelb, Casa Albă și directorul CIA John Brennan au știut că vizita sa "secretă" la Kiev, din 13 aprilie va fi dezvăluită. Asta a fost ideea. "Vizita a fost gîndită, în primul rînd, ca un mesaj adresat lui Putin: este timpul să se gîndească la probabilitatea că invazia rusă în estul Ucrainei se poate confrunta cu un război de gherilă, la fel de teribilă ca cea care a epuizat forțele sovietice în Afganistan, cu cîteva decenii în urmă" - se spune în articol.

Autoritățile ruse nu au trecut cu vederea vizita directorului CIA, subliniază Gelb. La 15 aprilie pe pagina de pe Facebook a prim-ministrului rus, Dmitri Medvedev, a fost plasat mesajul că poporul Ucrainei "trebuie să participe la formarea statului ucrainean modern, bazat pe egalitatea popoarelor și limbilor ( ... ) Fără tancuri și TAB-uri. Și fără vizite secrete a directorului CIA...".

Acest lucru, posibil, denotă o oportunitate diplomatică favorabilă, spune autorul: "Medvedev ar putea deschide ușa pentru soluționarea crizei din Ucraina prin acordarea de mai multe împuterniciri regiunilor vorbitoare de limbă rusă în cadrul sistemului federal".

Potrivit lui Gelb, la 17 aprilie, la Geneva secretarul de stat american John Kerry ar trebui să testeze terenul, propunînd varianta federalizării: "Occidentul nu va ști ce ascunde Putin în mînecă, pînă nu va înainta o propunere concretă și nu va vedea reacția".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?