Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Experţii din Republica Moldova apreciază diferit zvonurile privind sosirea militarilor ruşi în Transnistria

15 apr. 2014,, 10:47   Societate
5668 9
Foto: ruvr.ru
Experţi din Republica Moldova apreciază diferit informaţiile apărute în presa din Ucraina privind sosirea militarilor ruşi în Transnistria, îmbrăcaţi în civil.

Solicitat de "Infotag", liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a menţionat că acest lucru se întîmplă de mai bine de o lună, timp în care la Tiraspol au venit deja circa 750 de militari ruşi.

"Din păcate, acest proces continuă, iar militarii ruşi în civil aşteaptă ordine pentru a destabiliza situaţia. Acest lucru înseamnă participarea lor la operaţiuni militare împotriva Ucrainei, în special, pe direcţia Odesa. De asemenea, ne-am putea aştepta la tentative de destabilizare a situaţiei pe data de 9 mai, dar şi ulterior pînă la semnarea Acordului de Asociere", a spus Mocanu.

Liderul Mişcării a menţionat că a înaintat numeroase adresări, în acest sens, ambasadelor şi misiunilor diplomatice cu sediul la Chişinău, care l-au informat că "au luat act de aceste informaţii".

Pe de altă parte, politologul Bogdan Ţîrdea s-a arătat sceptic vizavi de aceste informaţii, precizînd că deocamdată nu au fost prezentate probe video, audio, foto, bilete tur-retur, care ar confirma acest lucru.

"De obicei, aceste informaţii sînt difuzate prin internet sau prin intermediul politicienilor de opoziţie fără a fi prezentată vreo dovadă. Eu cred că dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci structurile de securitate europene, ale NATO, care sînt adînc infiltrate şi în Moldova, şi în Ucraina, s-ar fi autosesizat, iar asta ar fi dus la un scandal internaţional", consideră Ţîrdea.

În opinia expertului, aceasta nu este altceva decît o campanie de isterizare a opiniei publice, pentru a crea o atmosferă tensionată în societate şi a avantaja partidele de la guvernare.

"Nimic nu contribuie mai bine la creşterea ratingul partidelor puterii, decît duşmanul extern. El mobilizează electoratul şi aduce dividende politice guvernării", a spus Ţîrdea, precizînd că acesta nu este altceva, decît un război informaţional.

"Infotag" precizează: Un şir de surse mass-media din Ucraina au comunicat că prin intermediul Aeroportului Chişinău, în decursul ultimei săptămîni, are loc "transbordarea în Transnistria a bărbaţilor cu aspect atletic, care intră în ţară în baza paşapoartelor ruseşti". Vameşii moldoveni însă dezmint aceste zvonuri. Potrivit datelor lor, în Moldova, pe parcursul ultimei săptămîni au intrat 1170 de cetăţeni ruşi de gen masculin, ulterior au urmat 955 de ieşiri. Din cei 215 rămaşi sunt atît minori, cît şi persoane cu vîrsta de peste 60 de ani. Doar 60 dintre cei rămaşi în Republica Moldova au vîrste cuprinse între 25 şi 45 de ani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?