X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Expert: Afirmațiile comuniștilor despre Acordul de asociere reprezintă o manipulare

14 apr. 2014,, 11:05   Politică
3834 5
Foto: democracy.md
Opoziția comunistă exagerează atunci cînd afirmă că semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE va afecta grav economia țării. De această părere este directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, expertul a precizat că nici interesele economice ale regiunii transnistrene nu vor fi lezate în vreun fel, odată cu semnarea documentului.

„În Acord există două capitole dedicate relaţiilor comerciale, în care sînt listate produsele pentru care Republica Moldova va avea anumite cote în perioada de implementare, iar, logic, nu rezultă nicio obligaţie de a avea o specializare agrară, industrială sau IT din Acordul de asociere. Cred că opoziţia comunistă exagerează în încercarea de a pedala pe sentimentele anti-asociere la UE şi nu are la bază niciun argument economic”, a explicat Chircă.

Totodată, economistul îi contrazice pe comuniști atunci cînd afirmă că în urma semnării Acordului dezvoltarea anumitor sectoare inginerești sau electronice vor fi neglijate în totalitate. Chircă are o opinie similară referitoare la afirmațiile membrilor PCRM legate de Transnistria.

„Transnistria, care este regiunea cu un grad mai înalt de industrializare în medie, are de beneficiat mult mai mult decît alte întreprinderi din țară, pentru că, şi la acest moment, ei sînt principalii beneficiari ai acordurilor de comerţ asimetric pe care le are Republica Moldova cu UE. Deci, nu există niciun obstacol în acest sens. Iar cînd auzi astfel de afirmaţii, este şi mai greu de comentat în momentul în care ele sînt chiar nişte aberaţii”, a remarcat Chircă.

Totodată, expertul se arată convins că și prestaţia guvernamentală în procesul promovării prevederilor Acordului de asociere a fost una insuficientă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?