Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Înaltul comisar adjunct al ONU pledează pentru sporirea cunoștințelor în domeniul drepturilor omului în Moldova

11 apr. 2014,, 15:29   Societate
3914 2
Foto: unmultimedia.org
Înaltul comisar adjunct ONU pentru Drepturile Omului, Flavia Pansieri, pledează pentru consolidarea cunoștințelor în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova ca subiect obligatoriu în curriculumul şcolar.

Potrivit agenţiei "Infotag", Flavia Pansieri a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care a făcut totalurile vizitei sale în Moldova în perioada 8-11 aprilie 2014, că în cadrul întrevederilor pe care le-a avut cu oficialii moldoveni a discutat despre necesitatea organizării continue a întrunirilor axate pe drepturile omului pentru comunitatea juridică, dar şi a diferitor acţiuni care ar permite publicului să conştientizeze importanţa respectării drepturilor omului.

"Am fost impresionată de activităţile privind drepturile omului din Republica Moldova, dar admit că mai este încă mult de făcut. Îndemn Moldova să continue aceste eforturi", a spus Înaltul comisar adjunct al ONU.

Oficialul a atras atenţia asupra necesităţii sporirii rolului femeilor în viaţa publică şi în organele alese, inclusiv a femeilor marginalizate ale societăţii, cum ar fi cele de etnie romă şi cele cu disabilităţi.

"În cadrul întrevederilor pe care le-am avut am discutat şi despre discriminarea cu care se confruntă romii, în special în procesul de instruire în şcoală, dar şi lipsa romilor aleşi în funcţii de conducere a ţării. Am salutat îmbunătăţirile recente la capitolul combaterii discriminării şi incluziunii romilor, dar aceasta nu au deocamdată un impact în comunitate", a spus sursa citată.

În ceea ce priveşte tortura şi alte forme de tratament inuman şi degradant, comisarul a precizat că vizita sa la Chişinău coincide cu cea de-a cincea aniversare a evenimentelor din 7 aprilie 2009, cînd sute de persoane au fost torturate de către colaboratorii de poliţie.

"Moldova a fost îndemnată de comunitatea internaţională să-i aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de aceste abuzuri. Se pare că acest lucru nu s-a întîmplat. Impunitatea este o ameninţare pentru societate, care afectează credibilitatea în justiţie", a precizat Pansieri.

Ea a menţionat că în timpul vizitei sale în Moldova a fost şi în Transnistria, unde s-a întîlnit cu autorităţile autoproclamatei RMN.

"În cadrul întrevederilor am îndemnat să fie simplificate procedurile de înregistrare pentru comunităţile religioase. De asemenea, am discutat despre protecţia femeilor de violenţa bazată pe gen, în particular, violenţa în familie", a spus oficialul ONU.

Vizita în Moldova a Înaltului comisar adjunct al ONU pentru Drepturile Omului, Flavia Pansieri, are loc între prima şi a doua evaluare periodică universală (EPU) pentru Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?