X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Bumacov: În problemele legate de exportul cărnii de porc, față de Rusia trebuie păstrată delicatețea

9 apr. 2014,, 15:38   Societate
4770 3
Foto : noi.md
„Dacă Rosselhoznadzor, din cauza incidentului cu SC „Carne-Sud” SRL, va introduce embargo la livrarea produselor din carne de porc din Moldova, atunci vinovaţi vom fi doar noi. Iar dacă sancţiunile vor continua şi la livrarea cărnii, aceasta va lovi dureros asupra agenţilor economici şi a economiei în general şi vom fi vinovaţi iarăşi noi”, a declarat pentru NOI.md, înainte de pleca în Germania, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Interlocutorul a menţionat că în acţiunile SC Carne-Sud SRL nu există încălcări propriu-zise, producţia într-adevăr a fost fabricată în Moldova. Însă conducerea întreprinderii, Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor nu a ţinut cont de două momente, Rusia a sistat temporar importul cărnii şi producţiei din carne din ţările europene, din cauza unui focar de pestă porcină africană.

„Însă există şi o chestiune mai delicată. Noi am ales vectorul european de dezvoltare, am refuzat să aderăm la Uniunea Vamală. Este destul de firesc să apară o supărare, dacă putem să ne exprimăm aşa, a conducerii Rusiei şi funcţionarilor ei, şi, respectiv, o atitudine nu chiar loială faţă de cooperarea economică cu noi. Noi pur şi simplu sîntem condamnaţi să fim acum foarte atenţi în acţiunile noastre, cu atît mai mult, cu cît partea rusă ne-a avertizat în privinţa inadmisibilităţii reexportului producţiei europene prin Moldova pe pieţele sale. E şi clar: Rusia poate singură să coopereze cu aceeaşi Germanie şi Belgie în acest domeniu, fără intermediarii care au «ofensat-o»”, a precizat expertul.

Totodată, funcţionarul a menţionat că producătorii autohtoni ai produselor din carne au potenţial şi perspective mari de livrare a produselor sale pe piaţa rusă. Producţia lor este apreciată la justa valoare de către cetăţenii ruşi: ea este gustoasă, calitativă, nu conţine adaosuri.

„Eu le-aş recomanda unor analişti politici de la noi, înainte de a se umfla în pene în faţa camerelor TV şi a vorbi despre umilinţele din partea Rusiei, ba mai mult, a declara că această ţară ar fi un duşman, să se uite pe site-ul oficial al Rosselhoznadzorului. Acolo zilnic sînt anunţate diverse interdicţii la importul producţiei din ţările lumii, fără vreo componentă politică. Ei pur şi simplu protejează sănătatea cetăţenilor țării lor”, a conchis Bumacov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?