X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

În Moldova se simte un deficit de scriitori pentru copii

2 apr. 2014,, 14:00   Societate
8535 0
Foto: blogspot.com
Pe 2 aprilie, de ziua lui Hans Christian Andersen, este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii. În Moldova, acest segment al literaturii a ocupat întotdeauna un loc aparte. Poeziile şi poveştile marilor noştri scriitori şi poeţi, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli şi ale altor autori naţionali, sînt traduse în zeci de limbi ale lumii. Potrivit scriitorului Iulian Filip, astăzi, literatura pentru copii nu are atît de multe nume ca înainte, deşi rafturile librăriilor, spre fericirea copiilor şi părinţilor, abundă de coperţi colorate şi calitative.

„Nepoţii mei mă trag în librăriile noastre şi eu văd acolo o varietate largă de carte pentru copii în limba română, rusă şi alte limbi. Din păcate, în Moldova, la fel ca şi în alte ţări ale Europei, cărţile sînt destul de scumpe, deoarece pentru această categorie de cititori nu poţi să publici „ieftin”. De trei ani, Ministerul Culturii desfăşoară concursul pentru cea mai bună carte pentru copii. Tirajele se răscumpără şi sînt repartizate în biblioteci. Este o practică foarte bună de susţinere a acestui gen de literatură”, a afirmat Iulian Filip, solicitat de NOI.md să comenteze situația actuală din republică în ce privește literatura pentru copii.

Din păcate, noi astăzi nu avem atît de mulţi autori – scriitorii pentru copii se nasc, dar nu devin. Eu l-aş evidenţia pe Nicolae Popa, care scrie nişte cărţi minunate pentru cei mici, iar în urmă cu doi ani el a primit premiul mare al Salonului Internaţional de Carte”, a mai spus Iulian Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?