Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Barza albă, simbolul Moldovei, este pe cale de dispariție?

1 apr. 2014,, 13:35   Societate
21121 1
Foto: noi.md
Pe 1 aprilie este marcată Ziua Mondială a Păsărilor. Ornitologii din Moldova propun să fie incluse în cea de-a treia ediţie a Cărţii Roșii 25 de specii de păsări a căror populație se reduce pe an ce trece. Printre acestea figurează stîrcul roşu, ciocănitoarea și celebra barză albă.

„Comparativ cu anii '60 ai secolului trecut, numărul berzelor albe în Republica Moldova a scăzut de aproximativ două ori, a spus, intervievat de NOI.md, cercetătorul principal al Institutului de Zoologie, Andrei Muntean. ‒ Situaţia berzei negre e şi mai dificilă. Ea este inclusă în Cartea Roșie ca specie pe cale de dispariție. Anual, pe teritoriul ţării noastre îşi fac cuiburi nu mai mult de 2-3 perechi de asemenea păsări. Totul depinde de hrană: dacă nu este, păsările nu-şi fac cuiburi și zboară spre alte locuri. Berzele se hrănesc cu broaște, pești, reptile, insecte, deci cu toate vietăţile habitatului acoperit de trestii, din preajma bazinelor acvatice. În cazul în care lacurile și iazurile vor fi poluate, lăsate în paragină, se va reduce, respectiv, şi populația acestor păsări. În acest an, institutul nostru de cercetare intenționează să facă o inventariere a cuiburilor de berze”, a adăugat ornitologul.

Din secolul trecut, pe teritoriul Republicii Moldova nu-şi mai fac cuib asemenea păsări ca acvila de cîmp, dropia, acvila ţipătoare mare şi acvila ţipătoare mică.
2
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?