X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Cum putea fi neglijat Karl Schmidt o perioadă atît de mare? – opinia istoricului

29 mar. 2014,, 11:00   Societate
5909 8
Foto : allmoldova.com
Consilierii municipali au declarat anul 2015 anul lui Karl Schmidt. Este trist că acest măreţ edil, care a meritat onoruri deosebite, va fi luat în seamă de chişinăuieni abia peste o sută de ani.

„Sînt foarte convins că în toată istoria Chişinăului Karl Schmidt a fost cea mai mare personalitate şi un primar măreţ, - consideră istoricul Iurie Colesnic. Datorită lui, încă la începutul secolului 20, Chişinăul a devenit un oraş european modern. Ceea ce îl deosebea de ceilalţi conducători, care s-au aflat la cîrma Chişinăului înaintea lui şi după el – este marea atenţie pe care a acordat-o învăţămîntului şi culturii. Schmidt a construit multe clădiri pentru gimnazii, Muzeul Zemstvei, a alocat bani pentru dezvoltarea Şcolii de Arte. Va lua mult timp să enumăr toate realizările lui.

El a condus Chişinăul timp de 25 de ani şi a demisionat după pogromul evreiesc, nedorind să fie primarul unui oraş, unde a avut loc un incident atît de ruşinos. Mă miră că, în pofida faptului că el a făcut foarte multe pentru capitala moldovenească, meritele lui nu au fost apreciate pînă acum. În perioada sovietică, în timpul construcţiei cinematografului „40 de ani UTLC” a fost distrus mormîntul lui Karl Schmidt, dar şi acum mulţi consideră că numele lui nu trebuie consfinţit, deoarece el era adeptul politicii ţariste. Sînt nişte prostii! E trist că tot ce s-a făcut este doar instalarea unei plăci comemorative pe clădirea unde a locuit. Nu este clar nici ce va fi cu muzeul.

Nemţii ne-au propus demult să doneze bustul lui Karl Schmidt, însă primăria noastră nu s-a putut decide dacă are nevoie sau nu de el. Proclamarea anului lui Karl Schmidt ar putea repara această situaţie”, consideră Iurie Colesnic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?