Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Fostul premier norvegian, desemnat viitor secretar general al NATO

29 mar. 2014,, 02:28   Externe
3404 1
Foto: zn.ua
Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al NATO, după încheierea mandatului danezului Anders Fogh Rasmussen, potrivit BBC News.

El va prelua funcția de lider al Alianței cu 28 de membri, în 1 octombrie 2014, după ce Rasmussen își încheie mandatul, la summitul NATO din Țara Galilor.

De asemenea, actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a scris pe Twitter că Stoltenberg (55 de ani) este persoana potrivită care să preia acest post, într-o perioadă în care criza din Ucraina a arătat că NATO are nevoie de un leadership puternic și hotărît.

Conform procedurii de selecție, secretarul general NATO trebuie să fie un politician cu experiență provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Alianței și este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani. În mod tradițional, el este este un european, în timp ce comandamentul militar al Alianței este subordonat unui american.

Alegerea secretarului general al NATO are loc după consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidați. Pînă nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmată nicio numire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?