X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Jurnaliștii români au calculat pierderile Moldovei în cazul pierderii definitive a Transnistriei

27 mar. 2014,, 16:38   Economie
9650 4
Foto : noi.md
Jurnaliștii de la publicația română „Ziarul Financiar” au calculat ce va pierde Republica Moldova în cazul în care va pierde definitiv Transnistria, care, după exemplul Crimeii, va fi recunoscută în calitate de teritoriu al Rusiei, relatează NOI.md.

În primul rînd, publicația indică la cele mai mari întreprinderi din regiunea transnistreană – Uzina Metalurgică Moldovenească (or. Rîbnița), care în cele mai bune timpuri asigură 60% din toate veniturile Transnistriei. Uzina este controlată de holdingul rus „Metalloinvest”, care mai deține și Uzina de Beton Armat din Rîbnița.

O altă pierdere importantă ar fi Centrala de la Cuciurgan, care asigură circa 50% din necesitățile malului drept al Nistrului de energie electrică. Centrala aparține companiei ruse „Inter RAO EES”. O altă întreprindere importantă este „Tiraspoltransgaz”, care asigură tranzitul gazelor naturale rusești. „Ziarul Financiar” amintește și de „Sheriff” – cel mai mare holding din Transnistria, care activează în toate domeniile economiei, deținînd rețele de stații PECO și supermarketuri, un post de televiziune, o editură, o companie de construcție, cîteva brutării, echipa de fotbal „Sheriff”, Fabrica de Vinuri și Divinuri „Kvint”, fabrica de Confecții „Tirotex”, compania „Interdnestrkom” și alte active importante.

Publicația menționează că PIB-ul Transnistriei constituie 1 miliard de dolari SUA, iar cel al Moldovei – 7,2 miliarde de dolari. Economia Transnistriei se menține numai datorită ajutorului financiar din partea Rusiei, sub formă de subvenții pentru gazele naturale și asistență umanitară. Datoria Transnistriei pentru gazele naturale depășește 4 miliarde de dolari, însă aceasta este considerată ca datorie a SA „Moldovagaz”, care este controlată de „Gazprom” și asigură livrările de gaze naturale. Jurnaliștii români mai scriu despre faptul că în regiunea transnistreană înflorește contrabanda, iar economia locală depinde mult de piața moldovenească.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?