X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4027

Ministrul moldovean de externe va efectua o vizită în Rusia

27 mar. 2014,, 15:46   Politică
4932 3
Foto: noi.md
Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, va efectua săptămîna viitoare o vizită la Moscova, unde, pe 4 aprilie, se va întîlni cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Anunțul a fost făcut de ministrul însuși miercuri seară, la postul de televiziune TV7, relatează agenţia "Infotag".

"Moldova şi Rusia au multe teme comune pentru discuţii, nu avem teme tabu. Se va discuta şi situaţia din regiune, problemele migraţiuni, pregătirea vizitei la Moscova a prim-ministrului Iurie Leancă", a spus ministrul de externe.

Potrivit ei, vizita lui Iurie Leancă şi întrevederea cu prim-ministrul rus, Dmitri Medvedev, este planificată pentru luna mai. În cadrul vizitei este posibilă semnarea unui acord interguvernamental în domeniul gestionării proceselor migraţionale, de asemenea, se va discuta reluarea furnizărilor de vinuri moldoveneşti în Rusia. Pentru finele lunii aprilie este preconizată vizita la Chişinău a lui Serghei Lavrov.

"Avem nevoie de acest dialog acum. Trebuie să discutăm şi să soluţionăm acum toate problemele complicate. De asemenea, sîntem dispuşi să oferim părţii ruse prevederile Acordului de asociere şi liber schimb, pe care le-a solicitat. Documentele au fost traduse şi în limba rusă şi pot fi discutate în cadrul întrevederii bilaterale", a remarcat Gherman.

Ministrul a menționat că Acordul de asociere, inclusiv cel de liber schimb cu UE, prevede perioade de tranzitare în diverse domenii, unde sînt necesare investiţii în calitatea, certificarea originii şi competitivitatea producţiei.

"Aceste perioade vor dura de la 7 la 10 ani. Am prevăzut o securizare, la prima etapă, a cîtorva domenii ale sectorului agroindustrial şi agricol. De exemplu, producerea cărnii de pasăre, porc, vită, ouă şi altele. Nimeni nu va aplica prevederi ale acestui document imediat după semnare", a subliniat ministrul.

Gherman a adăugat că cota Moldova în comerţul cu UE este destul de mică şi aproape neobservabilă pentru UE.

"Este evident că nu prezentăm interes economic pentru piaţa internă a UE. La etapa dată Uniunea Europeană doreşte ca noi să devenim un vecin şi un partener mai stabil din punct de vedere economic şi comercial", a spus Gherman.

Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, vicepremierul a menţionat că "Moldova nu trebuie să se aştepte la un pericol militar în regiune".

"Situaţia se află sub control, un grup de miniştri, şefi ai organelor de drept zilnic se întrunesc pentru a discuta subiectele actuale pentru a nu admite agravarea situaţiei", a declarat Gherman.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?