Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

UE grăbeşte semnarea Acordului de asociere RM-UE pentru a nu-i permite Rusiei să împiedice acest proces – opinii

26 mar. 2014,, 12:51   Societate
5186 5
Foto: noi.md
"Uniunea Europeană grăbeşte procesul de semnare a Acordului de asociere cu Republica Moldova pentru a lipsi Federaţia Rusă de posibilitatea de a împiedica acest proces, aşa cum a făcut în cazul Ucrainei", consideră analistul politic Anatol Ţăranu.

Solicitat de "Infotag" să comenteze decizia UE de a semna acest document mai devreme decît era preconizat, expertul a menţionat că prin aceasta "UE încearcă să securizeze Republica Moldova, în condiţiile în care Rusia a demonstrat agresivitate faţă de ţările din spaţiul postsovietic care doresc să-şi ducă la bun sfîrşit programul de integrare europeană".

"În aceste condiţii, pentru a stopa tentaţiile Rusiei de a opri acest proces, UE grăbeşte procedura de semnare a Acordului de asociere cu Moldova", consideră Ţăranu.

Expertul de la Asociaţia pentru Politică Participativă ADEPT Polina Panaite a menţionat pentru "Infotag" că semnarea mai rapidă a Acordului este dictată de dorinţa UE de a apropia Republica Moldova de valorile europene, avînd în vedere criza prin care trece Ucraina în ultima perioadă, după ce autorităţile ucrainene, sub presiunea Rusiei, au refuzat să semneze Acordul de asociere la summitul de la Vilnius.

"Ucraina a avut o perioadă relativ lungă de la parafare pînă la semnarea Acordului de asociere, timp în care Rusia a făcut presiuni serioase asupra ei pentru a zădărnici acest proces. În cazul Moldovei există un risc similar, iar UE îşi doreşte diminuarea acestuia. După ce la nivelul UE a fost luată decizia politică, semnarea acordului este doar o procedură tehnică", a spus Polina Panaite, precizînd că "semnarea acordului în termeni mai restrînşi nu reprezintă un lucru excepţional".

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, consideră că Moldova, Ucraina şi Georgia sînt victime ale abordării agresive din partea Federaţiei Ruse, care îşi doreşte menţinerea influenţei în spaţiul postsovietic. "Acţiunile Federaţiei Ruse din ultima perioadă au însemnat destrămarea sistemului de securitate din regiune. Acum, în cazul Republicii Moldova se pune problema dacă vom mai exista sau nu ca un stat integru. În aceste condiţii, pentru a menţine statalitatea ţării, singura soluţie este oferirea de către UE a statutului de ţară-membră pentru Moldova. Semnarea acordului este o chestiune pur tehnică, iar UE poate forţa acest lucru", a spus expertul.

În opinia lui, "tergiversarea semnării Acordului de asociere pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la încurajarea agresorului".

"Nimeni astăzi nu mai pune la îndoială faptul că Republica Moldova se află în pericol. UE este în faţa unei dileme: să salveze Moldova de destabilizare, pierderea independenţei şi agresiunea din partea regimului de la Moscova sau să o lase pradă Rusiei. Evident, UE va lupta pentru prima opţiune", a conchis expertul.

Semnarea Acordului de asociere era preconizată pentru lunile august-septembrie ale acestui an. La finele săptămînii trecute, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că Consiliul European a luat decizia de a semna acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia, nu mai tîrziu de luna iunie a anului curent. În acelaşi timp, deputatul Parlamentului European din partea României, Monica Macovei, consideră că Moldova poate semna documentul chiar în luna aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?