X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert: Copiii din şcolile-internat nu au deprinderi de viață elementare! (VIDEO)

25 mar. 2014,, 17:25   Societate
4914 0
Foto: noi.md
În ultimii 20 de ani, din 78 de școli-internat din Republica Moldova au rămas doar ceva mai mult de jumătate. Copiii aflaţi sub tutela acestora sînt încadraţi din nou în familiile lor biologice sau plasate temporar în așa-numitele familii adoptive (de patronat). Acest proces este dureros, dar foarte necesar, consideră fondatorul ONG-ului „Clipa Siderală”, Salavat Jdanov, care se ocupă mai mult de 20 de ani de soluţionarea problemelor copiilor-orfani din Republica Moldova.

„Copiii, ieşind din școlile-internat, nu au deloc deprinderi de viaţă, a spus, intervievat de NOI.md, Salavat Jdanov. ‒ Ei nu știu cum să-şi pregătească mîncare, cum să cheltuiască banii, nu știu cum să negocieze pentru a obține un loc de muncă. Cel mai rău e că foștii elevi ai internatelor, obișnuiți să trăiască pe toate de-a gata, nu vor să-şi cîştige ei înşişi banii. Poziția Guvernului și a organizațiilor internaționale referitoare la închidea internatelor și crearea caselor de copii de tip familial și a familiilor adoptive (de patronat) este foarte importantă și corectă".

Deja de cîţiva ani „Clipa Siderală” se află în proces de elaborare a proiectului „Insula”, care îşi propune să-i adapteze social pe foștii discipoli ai şcolilor-internat. Acest proiect însă necesită multe investiții și cointeresare la nivel de stat.

„Scopul nostru este să le oferim absolvenților şcolilor-internat deprinderi de viață elementare, să-i ajutăm să-şi găsească locuri de muncă, să pregătească documentele, să-şi organizeze viaţa casnică. Visăm să construim un centru în care tinerii în cauză să poată trece această şcoală a vieţii, aflîndu-se în cadrul centrului de la 3 la 6 luni. Terenul pentru acest proiect a fost deja alocat, nu ne rămîne decît să găsim un investitor”, a adăugat Jdanov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?