X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova – între Roma și Bizanț? Opinia unui psiholog

24 mar. 2014,, 17:20   Societate
5833 4
Moldova – între Roma și Bizanț
Foto: divorceattorney.co.za
Cîndva armonia etnică era pentru Moldova o carte de vizită la fel ca barza și vinul. Toți cei care trăiau aici, indiferent de apartenența națională, se simțeau un popor unit, fiind împreună la bine și la rău. Divizarea în „ai noștri” și „ai voștri”, care s-a produs la începutul anilor '90, din fericire, nu a devenit teren pentru confruntări, însă a introdus în relațiile dintre oamenii care vorbesc în limbi diferite tensiune, neîncredere, acuzații reciproce.

De ce cetățenilor Moldovei le vine atît de greu să găsească limbaj comun, ce i-a divizat pe oameni și este oare posibilă revenirea la vechea prietenie dintre reprezentanții diferitor națiuni care locuiesc pe acest pămînt?

„Moldova întotdeauna a fost concomitent parte a Vestului și Estului, de aceea aceste divizări sînt foarte simțitoare, consideră psihologul Serghei Sicicorez. – Acum oamenii se orientează nu la politicieni. Divizarea are loc, în mare parte, pe valorile culturale și viziunile față de viață legate de religie – catolicism și ortodoxie. Aceste dogme au multe puncte comune, dar și multe deosebiri. Așa-numita toleranță legată de căsătoriile între reprezentanții aceluiași sex, acceptarea eutanasiei, legalizarea drogurilor – reprezintă linia Bisericii Catolice, care admite asemenea manifestări. Pe de altă parte, este Biserica Ortodoxă, cu valori mai conservatoare, bazate pe moralitate. Aceste două religii concurează acum pentru întîietate în lume. Se poate spune că omenirea se întoarce în veacuri și încearcă să înțeleagă cine are dreptate: Roma sau Bizanțul. Moldova, la fel ca Ucraina, întotdeauna a fost parte a ambelor civilizații. De aceea, la noi oamenii s-au divizat pe două fronturi ideologice: o parte e pentru Europa, alta – pentru Rusia. Dacă e să ne referim la necesitățile umane, conform cunoscutei ierarhii Maslow, pe primul loc se află sexul și securitatea, iar pe locul doi – apartenența la o anumită platformă ideologică puternică care îi oferă individului posibilitatea de a se poziționa în societate. Care ideologie va învinge va deveni clar doar cu trecerea timpului”, a menționat Serghei Sicicorez.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?