X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Iurie Leancă: Moldova va procura din Ucraina energie electrică la un preţ mai mic

21 mar. 2014,, 12:38   Economie
5365 11
Foto: noi.md
Moldova va fi asigurată cu energie electrică mai ieftină, din Ucraina. Anunțul a fost făcut ieri de premierul Iurie Leancă, în cadrul vizitei în satul Hagimus, în apropiere de frontiera administrativă cu Transnistria.

Potrivit agenţiei "Infotag", prim-ministrul a spus că în cadrul vizitei recente la Kiev, unde s-a întîlnit cu premierul ucrainean, Arseni Yaţeniuk, s-a ajuns la un consens în privinţa posibilităţii de a procura energie electrică de la Ucraina la un preţ mult mai mic decît de la CTE Cuciurgan, care aparţine gigantului rus Inter RAO EES.

Potrivit premierului, în timpul apropiat se vor începe furnizările de gaze din România, fapt ce va permite ca Moldova să devină mai puţin dependentă de gazele ruseşti.

"Datoria Transnistriei pentru gaze este de peste $4 miliarde. Această datorie este pe umerii Moldovei, dar Moldova niciodată nu va achita această datorie", a spus premierul.

În replică la plîngerile sătenilor că vama Bender creează obstacole pentru circulaţia pe teritoriul Transnistriei pentru realizarea recoltelor, Leancă a promis să discute acest subiect cu autorităţile de la Bender, menţionînd că Moldova trebuie să reacţioneze cu calm la provocările autorităţile regiunii.

"Unica noastră cale spre bunăstare este calea europeană. De exemplu, acum, din ajutorul UE, unui locuitor al Moldovei îi revin 42 de euro, atunci cînd în ţările baltice acest ajutor ajunge la 2,2 mii de euro. Nu există minuni, există soluţii, care ne vor ajuta să facem faţă problemelor, iar cea mai importantă soluţie este integrarea europeană. Trebuie cît mai curînd să construim Europa la noi acasă şi atunci viaţa oamenilor se va îmbunătăţi", a spus Iurie Leancă.

Moldova sigură necesităţile interne de energie electrică doar la 20-25%, restul energiei o procură de la Ucraina şi CTE Cuciurgan, cu cîte 6,9 cenţi SUA pentru 1 KW/h. Contractele de furnizare expiră la 31 martie. Acum au loc negocieri de semnare a noi contracte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?