X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, va fi demis?

18 mar. 2014,, 15:44   Economie
4080 1
Foto: elldor.info
Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe va propune ca în Parlament să fie discutată posibilitatea demiterii guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, din cauza că acesta nu-și onorează obligațiunile de serviciu. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi cu majoritatea voturilor în cadrul ședinței de lucru a comisiei. Propunerea a venit din partea deputaților Igor Dodon, Oleg Reidman și Semion Furdui, relatează NOI.md.

Se preconizează ca comisia să-i propună președintelui Parlamentului, Igor Corman, să pregătească documentul privind demisia lui Dorin Drăguțanu, iar Biroului permanent al legislativului – să includă această chestiune în agenda de lucru a ședințelor plenare.

Deputații s-au arătat revoltați de faptul că guvernatorul BNM a ignorat și astăzi invitația și nu s-a prezentat la ședința comisiei de profil, la care urma să fie audiat în legătură cu înrăutățirea situației pe piața valutară și cea bancară. Dorin Drăguțanu se află într-o deplasare de serviciu în România și în locul său i-a trimis la ședință pe alți doi specialiști din cadrul BNM.

Deputații au declarat că Dorin Drăguțanu nu respectă comisia de profil și din diverse motive nu vine la audieri deja 3-4 săptămîni. Igor Dodon a menționat că situația de pe piața valutară a țării s-a înrăutățit din cauza acțiunilor lui Dorin Drăguțanu.

După ce la inițiativa guvernatorului BNM în mod artificial a fost depreciat leul în scopuri speculative, situația a ieșit de sub control. Astfel, leul s-a depreciat semnificativ față de dolarul SUA și euro, ceea ce a provocat scumpirea mai multor mărfuri și servicii. În cadrul ședinței s-a menționat că cursul leului s-a stabilizat pentru cîteva zile doar atunci cînd Dorin Drăguțanu a fost chemat la audieri în Parlament, însă după aceasta deprecierea monedei naționale a continuat. Deputații au declarat că situația pe piața valutară a ieșit de sub control și se înrăutățește, iar 4 milioane de cetățeni suportă consecințele. Membrii comisiei au menționat că guvernatorul BNM nu-și onorează obligațiunile sale privind asigurarea stabilității prețurilor și nu dorește să demisioneze singur, de aceea Parlamentul trebuie să aprecieze activitatea acestuia și să examineze posibilitatea de demitere a lui Dorin Drăguțanu.

De menționat că, mîine, Dorin Drăguțanu își serbează ziua de naștere. Unii deputați au propus ca în această zi să-l viziteze pe Drăguțanu la birou sau să-i mai ofere o dată posibilitatea de a veni la ședința următoare a comisiei. Însă într-un final, membrii comisiei s-au pronunțat pentru inițierea în Parlament a demiterii guvernatorului BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?