X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Decizia privind liberalizarea regimului de vize recunoaște progresele Republicii Moldova – opinie

14 mar. 2014,, 15:31   Societate
3836 2
Foto: noi.md
"Decizia Consiliului de Miniştri al UE nu a făcut decît să recunoască progresele Republicii Moldova în contextul apropierii de UE", consideră directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Solicitat de "Infotag" să comenteze decizia de vineri a Consiliului de Miniştri al UE, care a acceptat propunerea Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, expertul a menţionat că UE a susţinut progresele Moldovei în reformarea poliţiei, inclusiv în reformarea gestionării frontierei, a managementului fluxurilor migraţionale, în special în raioanele de est ale ţării.

"De asemenea, Moldova a îmbunătăţit substanţial sistemul de documentare a populaţiei. Introducînd sistemul de paşapoarte biometrice, Moldova a devansat multe ţări din cadrul Parteneriatului Estic", a spus Barbăroşie.

Expertul nu exclude că evenimentele din Ucraina au accelerat într-o anumită măsură procesul de acordare a regimului liberalizat de vize Republicii Moldova.

"În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că Moldova şi-a onorat obligaţiunile în acest sens şi nu văd de ce nu ar fi fost luată o astfel de decizie. Dimpotrivă, ar fi fost greu de explicat orice întîrziere, dacă aceasta s-ar fi produs", consideră directorul IPP.

Arcadie Barbăroşie consideră că după obţinerea regimului liberalizat de vize, imaginea guvernării se va îmbunătăţi în ochii cetăţenilor, însă nu semnificativ.

"Obţinerea acestui regim este importantă pentru parcursul nostru european, însă cetăţeanul îşi doreşte mai multe rezultate palpabile din partea guvernării – salarii şi pensii mai mari, condiţii mai bune pentru mediul de afaceri, un nivel mai redus al corupţiei. Cetăţeanul are nevoie şi de servicii mai bune de apă şi canalizare, de gaz şi electricitate mai ieftină. Sondajele de opinie publică arată că peste 70% dintre cetăţenii noştri se consideră săraci, adică veniturile le ajung fie pentru strictul necesar, fie nu le ajung nici măcar pentru aceasta", a spus expertul.

În opinia lui, dacă o guvernare îşi doreşte să fie eficientă, trebuie, în primul rînd, să pună accent pe calitatea vieţii şi creşterea nivelului de trai.

"Iar pentru aceasta trebuie să îndeplinească cel puţin o parte dintre promisiunile făcute în cadrul campaniilor electorale", a conchis directorul IPP, Arcadie Barbăroşie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?