X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Deputaţii consideră că în Moldova trebuie demonopolizate şi depolitizate chestiunile ce vizează drepturile omului

11 mar. 2014,, 16:25   Societate
3444 1
Foto: vimeocdn.com
"Pentru a evita repetarea scenariului ucrainean în Moldova, trebuie demonopolizate şi depolitizate subiectele ce vizează protecţia drepturilor omului", consideră deputatul din partea Partidului Democrat din Moldova Stela Jantuan.

Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul mesei rotunde care are loc la Chişinău, cu genericul "Evenimentele din Ucraina – lecţii pentru Republica Moldova?", deputata a menţionat că "orice guvernare trebuie să memorizeze că a fost aleasă de popor şi opresiunea poporului poate duce la destituirea acestei puteri".

"Corupţia, care a acaparat toate nivelele de putere din Ucraina, a dus la faptul că locuitorii acestei ţări au încetat să mai creadă guvernarea. Au fost nevoiţi să iasă în stradă şi să declare deschis despre poziţia lor, deoarece nu au avut altă cale de a vorbi cu autorităţile", a menţionat Jantuan.

Potrivit ei, "politicienii veniţi la putere după plecarea lui Victor Ianukovici, de asemenea, sînt responsabili de situaţia din ţară, deoarece nu trebuie făcută diferenţa dintre mitingul de pe Maidan şi cele ce se întîmplă în sud-estul ţării şi, dacă vor merge la un dialog, riscă să repete greşelile guvernării precedente".

"Ucraina este un exemplu elocvent al faptului cum nu trebuie să acţioneze guvernarea. Să ne aducem aminte că în timpul guvernării lui Ianukovici, orice om, doritor de a obţine ceva trebuia să adere la Partidul Regiunilor. Ţările noastre au multe aspecte comune. Trebuie să ţinem minte că pentru ca situaţia din Ucraina să nu se repete, trebuie să conlucrăm cu societatea civilă, nu cu instituţiile de stat. Aceasta este unica soluţie pentru situaţia dată", a spus deputata.

Deputatul comunist Zurab Todua este convins că "guvernarea actuală de la Kiev este cea mai vinovată de colapsul economic şi social".

"Numărătoarea inversă a început pe 21 februarie, cînd Ianukovici şi opoziţia au semnat un acord care nu a fost respectat. Acutizarea situaţiei putea fi evitată, dar se pare că cineva a dorit contrariul", a menţionat acesta.

Potrivit deputatului, "coaliţia de guvernare din Moldova, care a venit la putere prin intermediul micului său Maidan din 7 aprilie 2009, a demonstrat o susţinere serioasă față de colegii săi din Ucraina".

"Coaliţia i-a susţinut şi în timpul guvernării lui Ianukovici, acum au adoptat o declaraţie care critică acţiunile Rusiei. Moldova se aseamănă mult cu Ucraina, de asemenea, ea are probleme cu cursul dezvoltării externe şi în curînd urmează să semneze acele documente din cauza cărora s-au declanşat evenimentele din Ucraina. Cel mai important este să fie abordate cu responsabilitate aceste evenimente şi încercarea de a stabili un dialog cu cetăţenii, după cum s-a menţionat anterior", a subliniat Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?